Roman Paulus
Doba přípravy45 min.

Kuřecí masové kuličky z horkovzdušné fritézy ve smetanové omáčce

Masové kuličky většinou připravujeme z hovězího nebo vepřového masa, ale když zkusíte použít mleté kuřecí, tak si pochutnáte možná ještě víc! Šéfkuchař Roman Paulus natočil video recept, ve kterém připravuje kuřecí karbanátky v horkovzdušné fritéze, která nabízí skvělý poměr mezi množstvím použitého oleje a výslednou křupavostí kůrčičky. Pokud ji ale po ruce nemáte, můžete využít i klasické smažení v oleji nebo pečení v horkovzdušné troubě. Kromě kuřecích kuliček uvaříte i výbornou smetanovou omáčku s bílým vínem a sušenými rajčaty, která se ke kuličkám skvěle hodí stejně jako batátové hranolky v podobě přílohy.

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
4

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Kuličky:

  • 800 g kuřecí mleté Řezníkova čerstvá porce
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • keramický mlýnek s pepřem 4 druhů Kania
  • 1 × lžíce mletá pálivá paprika Kania
  • 2 × lahůdková cibulka
  • 1 × snítka listová petržel
  • 100 g chlebíčková veka Tastino
  • 2 × vejce „M“
  • rostlinný olej ve spreji Belbake

Omáčka s přílohou:

  • 2 × lžíce máslo Pilos
  • 4 × stroužek česnek
  • 50 g sušená rajčata v oleji Italiamo
  • 1 × lžíce mletá pálivá paprika Kania
  • 100 ml bílé suché víno Soave
  • 200 ml čerstvá smetana (33 % tuku) Pilos
  • 100 ml kuřecí vývar
  • 50 g parmazán Parmigiano Reggiano Milbona
  • 1 × snítka čerstvá bazalka
  • batátové hranolky

POSTUP

Kuličky:

Z veky bez kůrky si v kráječi nebo mixéru připravíme čerstvou měkkou strouhanku.

Maso ochutíme solí, pepřem, mletou paprikou, najemno nakrájenou zelenou částí lahůdkové cibulky a petržele. Zahustíme čerstvě připravenou strouhankou a její malou část odsypeme na talíř, kam budeme vytvarované koule skládat. Maso doplníme vejcem a důkladně promícháme. Ze směsi připravujeme kuličky velikosti pingpongového míčku a během modelování si namáčíme ruce ve studené vodě.

Horkovzdušnou fritézu nastavíme na 200 °C a košík lehce vystříkáme olejem ve spreji. 2 minuty ji necháme předehřívat a dalších 10 minut pečeme masové koule.

Omáčka:

V rozehřáté pánvi rozpustíme máslo, přidáme na plátky nakrájený česnek, pokrájená sušená rajčata a necháme zpěnit. Zaprášíme mletou paprikou a podlijeme vínem. Lehce osolíme, zalijeme smetanou a dle potřeby podlijeme vývarem. Krátce povaříme a ke konci přidáme i nastrouhaný sýr.

Omáčku několik minut vaříme, aby se zahustila a zredukovala a následně do ní přidáme předpečené masové kuličky. 

Nakonec omáčku zasypeme nasekanou čerstvou bazalkou a podáváme ideálně s batátovými hranolky.

Tip: Jak připravit batátové hranolky v horkovzdušné fritéze se dozvíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.

Orientační nutriční hodnoty (1 porce bez hranolek): 691 kcal, 49 g bílkovin, 22 g sacharidů, 45 g tuků.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.