Počet porcí
4 porce
Doba přípravy
45 min.
Obtížnost
Začátečník
Masové kuličky většinou připravujeme z hovězího nebo vepřového masa, ale když zkusíte použít mleté kuřecí, tak si pochutnáte možná ještě víc! Šéfkuchař Roman Paulus natočil video recept, ve kterém připravuje kuřecí karbanátky v horkovzdušné fritéze, která nabízí skvělý poměr mezi množstvím použitého oleje a výslednou křupavostí kůrčičky. Pokud ji ale po ruce nemáte, můžete využít i klasické smažení v oleji nebo pečení v horkovzdušné troubě. Kromě kuřecích kuliček uvaříte i výbornou smetanovou omáčku s bílým vínem a sušenými rajčaty, která se ke kuličkám skvěle hodí stejně jako batátové hranolky v podobě přílohy.
Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.
Energie
3 252 kJ / 777 kcal
Bílkoviny
55,00 g
Tuky
49,80 g
Vláknina
3,20 g
Sůl
1,40 g
Sacharidy
21,00 g
Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.
01.Z veky bez kůrky si v kráječi nebo mixéru připravíme čerstvou měkkou strouhanku.
02.Maso ochutíme solí, pepřem, mletou paprikou, najemno nakrájenou zelenou částí lahůdkové cibulky a petržele. Zahustíme čerstvě připravenou strouhankou a její malou část odsypeme na talíř, kam budeme vytvarované koule skládat. Maso doplníme vejcem a důkladně promícháme. Ze směsi připravujeme kuličky velikosti pingpongového míčku a během modelování si namáčíme ruce ve studené vodě.
03.Horkovzdušnou fritézu nastavíme na 200 °C a košík lehce vystříkáme olejem ve spreji. 2 minuty ji necháme předehřívat a dalších 10 minut pečeme masové koule.
04.V rozehřáté pánvi rozpustíme máslo, přidáme na plátky nakrájený česnek, pokrájená sušená rajčata a necháme zpěnit. Zaprášíme mletou paprikou a podlijeme vínem. Lehce osolíme, zalijeme smetanou a dle potřeby podlijeme vývarem. Krátce povaříme a ke konci přidáme i nastrouhaný sýr.
05.Omáčku několik minut vaříme, aby se zahustila a zredukovala a následně do ní přidáme předpečené masové kuličky.
06.Nakonec omáčku zasypeme nasekanou čerstvou bazalkou a podáváme ideálně s batátovými hranolky.
Jak připravit batátové hranolky v horkovzdušné fritéze se dozvíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.
Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.
Pro hodnocení se musíte PŘIHLÁSIT