Kuličky:
Z veky bez kůrky si v kráječi nebo mixéru připravíme čerstvou měkkou strouhanku.
Maso ochutíme solí, pepřem, mletou paprikou, najemno nakrájenou zelenou částí lahůdkové cibulky a petržele. Zahustíme čerstvě připravenou strouhankou a její malou část odsypeme na talíř, kam budeme vytvarované koule skládat. Maso doplníme vejcem a důkladně promícháme. Ze směsi připravujeme kuličky velikosti pingpongového míčku a během modelování si namáčíme ruce ve studené vodě.
Horkovzdušnou fritézu nastavíme na 200 °C a košík lehce vystříkáme olejem ve spreji. 2 minuty ji necháme předehřívat a dalších 10 minut pečeme masové koule.
Omáčka:
V rozehřáté pánvi rozpustíme máslo, přidáme na plátky nakrájený česnek, pokrájená sušená rajčata a necháme zpěnit. Zaprášíme mletou paprikou a podlijeme vínem. Lehce osolíme, zalijeme smetanou a dle potřeby podlijeme vývarem. Krátce povaříme a ke konci přidáme i nastrouhaný sýr.
Omáčku několik minut vaříme, aby se zahustila a zredukovala a následně do ní přidáme předpečené masové kuličky.
Nakonec omáčku zasypeme nasekanou čerstvou bazalkou a podáváme ideálně s batátovými hranolky.
Tip: Jak připravit batátové hranolky v horkovzdušné fritéze se dozvíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.
Orientační nutriční hodnoty (1 porce bez hranolek): 691 kcal, 49 g bílkovin, 22 g sacharidů, 45 g tuků.