Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.
Do hrnce nalejeme (podle velikosti hrnce) asi 1 až 1,5 l vody, do ní vložíme očištěnou, na kousky nakrájenou mrkev, petržel, cibuli, trochu celeru a divoké koření.
Tip: Podívejte se, jak Roman připravuje domácí kuřecí vývar na Kulinářské akademii Lidlu.
Omyté a osušené kuře rozporcujeme - odřízneme křídla a stehna. Rozdělíme je na horní a spodní. Na spodních stehnech prořízneme kůži a šlachy. Prsa rozřízneme na poloviny, ale nevykostíme je. Jednotlivé části kuřete vložíme do hrnce s vodou a zeleninou a vaříme 30 - 35 minut na mírném ohni doměkka.
Jakmile je maso uvařené, vyjmeme z vývaru na talíř a necháme vychladnout. Pak všechny části zbavíme kůže, prsa vykostíme a vývar přecedíme.
Do druhého hrnce dáme olej, máslo a najemno nakrájenou cibulku, kterou zpěníme (cibule se nesmí zbarvit). Přidáme očištěný a na kostičky nakrájený celer, který restujeme do změknutí. Ochutíme cukrem, lehce zaprášíme moukou, krátce orestujeme a podlijeme vínem. Po chvíli přidáme připravený vývar a vaříme dalších 20 minut. Přilijeme smetanu a vaříme dalších 5 minut. Omáčku nakonec tyčovým mixérem v hrnci rozmixujeme na jemný krém. Dochutíme citronovou šťávou a solí. Maso zbavené kůží, chrupavek a kostí (vyjma křídelní a stehenní kosti) ponoříme zpět do omáčky a prohřejeme.
Do hlubokého talíře servírujeme kuřecí maso, které přelejeme dostatečným množstvím omáčky, navrch nasypeme najemno nakrájenou lahůdkovou cibulku. Jako příloha jsou ideální šťouchané brambory s cibulkou.