Roman Paulus
Doba přípravy2 hod.

Kuře v celerovém krému

Vyzkoušejte recept Romana Pauluse na chutné kuře s celerovou omáčkou. Najdete ho na stránkách Kuchyně Lidlu.
SDĹEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
  • 1 celé kuře Čerstvá porce
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • 2 cibule
  • 600 g celeru
  • divoké koření (3 bobkové listy Mikado 5 kuliček celého černého pepře Mikado 5 kuliček nového koření Mikado)
  • rostlinný olej Promienna
  • 2 polév. lž. másla Pilos
  • 3 káv. lžič. cukru krystal Castello
  • 1 polév. lž. hladké mouky Castello
  • 100 ml polosuchého bílého vína Riesling Pfalz Mosel
  • 500 ml kuřecího vývaru
  • 250 ml čerstvé smetany ke šlehání Pilos (obsah tuku 33 %)
  • 1 citron
  • mořská sůl v mlýnku Kania
  • 2 lahůdkové cibulky (na ozdobení)
  • tyčový mixér
  • cedník

POSTUP

Kuře

Do hrnce nalejeme (podle velikosti hrnce) asi 1 až 1,5 l vody, do ní vložíme očištěnou, na kousky nakrájenou mrkev, petržel, cibuli, trochu celeru a divoké koření.

Tip: Podívejte se, jak Roman připravuje domácí kuřecí vývar na Kulinářské akademii Lidlu.

Omyté a osušené kuře rozporcujeme - odřízneme křídla a stehna. Rozdělíme je na horní a spodní. Na spodních stehnech prořízneme kůži a šlachy. Prsa rozřízneme na poloviny, ale nevykostíme je. Jednotlivé části kuřete vložíme do hrnce s vodou a zeleninou a vaříme 30 - 35 minut na mírném ohni doměkka.

Jakmile je maso uvařené, vyjmeme z vývaru na talíř a necháme vychladnout. Pak všechny části zbavíme kůže, prsa vykostíme a vývar přecedíme.

Celerový krém

Do druhého hrnce dáme olej, máslo a najemno nakrájenou cibulku, kterou zpěníme (cibule se nesmí zbarvit). Přidáme očištěný a na kostičky nakrájený celer, který restujeme do změknutí. Ochutíme cukrem, lehce zaprášíme moukou, krátce orestujeme a podlijeme vínem. Po chvíli přidáme připravený vývar a vaříme dalších 20 minut. Přilijeme smetanu a vaříme dalších 5 minut. Omáčku nakonec tyčovým mixérem v hrnci rozmixujeme na jemný krém. Dochutíme citronovou šťávou a solí. Maso zbavené kůží, chrupavek a kostí (vyjma křídelní a stehenní kosti) ponoříme zpět do omáčky a prohřejeme.

Servírování

Do hlubokého talíře servírujeme kuřecí maso, které přelejeme dostatečným množstvím omáčky, navrch nasypeme najemno nakrájenou lahůdkovou cibulku. Jako příloha jsou ideální šťouchané brambory s cibulkou.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU