Roman Paulus
Doba přípravy1 hod.

Kapr na černo se švestkovou omáčkou

Během čekání na Štědrý den se můžete naučit nový recept na kapra na černo, kterým zaujmete nejenom u vánoční tabule, ale i kdykoliv jindy během roku. Hlavním tahounem receptu šéfkuchaře Romana Pauluse ale není ani tak samotný kapr smažený na přepuštěném másle, ale zejména švestková omáčka plná chutných surovin. Najdete v ní máslo, mrkev, červené víno, ale také loupané mandle, rozinky, lískové oříšky a samozřejmě i samotné sušené švestky (ty můžete vyměnit za povidla). Kapra pak už stačí jen před smažením ochutit česnekem a tymiánem a po chvilce můžete podávat!

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
4

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Omáčka

  • 1 × lžíce máslo Pilos
  • 1 × šalotka
  • 100 g mrkev
  • 100 ml červené suché víno
  • 300 g sušené švestky Alesto
  • 50 g rozinky Belbake
  • 1 × citron (kůra)
  • 500 ml voda
  • 100 g mandle Alesto
  • 50 g pražené lískové ořechy Alesto
  • 100 g perník na strouhání

Kapr:

  • 600 g kapří půlky
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • keramický mlýnek s pepřem 4 druhů Kania
  • 1 × lžička kmín Kania mlýnek
  • 50 g hladká mouka Belbake
  • 50 g přepuštěné máslo
  • 5 × stroužek česnek
  • 1 × snítka čerstvý tymián
  • pánev
  • struhadlo

POSTUP

Omáčka:

Den předem sušené švestky zalijeme vodou a necháme přes noc nabobtnat.

V rozehřátém hrnci rozpustíme máslo, na kterém zpěníme nakrájenou šalotku, středně velké kostičky mrkve a necháme krátce zpěnit. Zarestovaný základ podlijeme červeným vínem, krátce povaříme a přidáme namočené sušené švestky. Dochutíme rozinkami, citronovou kůrou, zalijeme vodou a doplníme ořechy. Přiklopíme poklicí a necháme asi 30 minut vařit na mírném plameni.

Uvařenou omáčku zahustíme nastrouhaným perníkem.

Kapr:

Kapra očistíme, nakrájíme na menší filety s kůží a několikrát prořízneme, abychom v jídle necítili kosti.

Tip: Jak filetovat kapra, aby byl jako bez kostí, se dozvíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.

Maso ochutíme solí, pepřem, kmínem a každý kousek lehce obalíme v mouce. Smažíme v rozpálené pánvi s přepuštěným máslem téměř celou dobu kůží dolů. Ke konci pečení přidáme do pánve lehce rozmáčklé celé stroužky česneku, snítku tymiánu, rybu otočíme masem dolů a vypneme plamen.

Servírujeme porci švestkové omáčky s na másle smaženým kaprem. Přelijeme výpekem, ozdobíme bylinkami a podáváme ideálně s pečenými brambory nebo preclíkovým knedlíkem.

Tip: Jak připravit preclíkové knedlíky zjistíte ve videu Kulinářské akademie Lidlu.

Orientační nutriční hodnoty (1 porce): 952 kcal, 41 g bílkovin, 85 g sacharidů, 46 g tuků.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.