Omáčka:
Den předem sušené švestky zalijeme vodou a necháme přes noc nabobtnat.
V rozehřátém hrnci rozpustíme máslo, na kterém zpěníme nakrájenou šalotku, středně velké kostičky mrkve a necháme krátce zpěnit. Zarestovaný základ podlijeme červeným vínem, krátce povaříme a přidáme namočené sušené švestky. Dochutíme rozinkami, citronovou kůrou, zalijeme vodou a doplníme ořechy. Přiklopíme poklicí a necháme asi 30 minut vařit na mírném plameni.
Uvařenou omáčku zahustíme nastrouhaným perníkem.
Kapr:
Kapra očistíme, nakrájíme na menší filety s kůží a několikrát prořízneme, abychom v jídle necítili kosti.
Tip: Jak filetovat kapra, aby byl jako bez kostí, se dozvíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.
Maso ochutíme solí, pepřem, kmínem a každý kousek lehce obalíme v mouce. Smažíme v rozpálené pánvi s přepuštěným máslem téměř celou dobu kůží dolů. Ke konci pečení přidáme do pánve lehce rozmáčklé celé stroužky česneku, snítku tymiánu, rybu otočíme masem dolů a vypneme plamen.
Servírujeme porci švestkové omáčky s na másle smaženým kaprem. Přelijeme výpekem, ozdobíme bylinkami a podáváme ideálně s pečenými brambory nebo preclíkovým knedlíkem.
Tip: Jak připravit preclíkové knedlíky zjistíte ve videu Kulinářské akademie Lidlu.
Orientační nutriční hodnoty (1 porce): 952 kcal, 41 g bílkovin, 85 g sacharidů, 46 g tuků.