Roman Paulus
Doba přípravy1 hod.

Jednoduchý veganský korpus na dort, co se vždy povede

Připravit veganský korpus na dort je jednoduché a potřebujete k tomu jenom pár surovin. Jak na to, vám ukáže šéfkuchař Roman Paulus. Naučí vás, jak namíchat základ těsta z hladké mouky, moučkového cukru, prášku do pečiva a rostlinného oleje. K dochucení pak můžete použít například javorový sirup, ale skvěle se hodí pasta z fazolí tonka. Pak už jen pár minut v troubě a máte hotovo!

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
14

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 500 g hladká mouka
  • 300 g moučkový cukr
  • 1 × špetka sůl
  • 35 g kypřící prášek
  • 500 g voda
  • 80 ml rostlinný olej
  • ochucovací pasta s tonkovými boby Belbake

POSTUP

Mouku, cukr, prášek do pečiva a špetku soli promícháme v míse. Olej vlijeme do teplé vody a obě tekutiny přilijeme do mísy k suchým ingrediencím. Přidáme tonku a metličkou vymícháme hladké těsto.

Spodek formy na dort vyložíme pečicím papírem a těsto přendáme do formy. Boky nevymazáváme ani nezakrýváme papírem. Korpus bude díky tomu rovnoměrně široký a nebude se zužovat.

Troubu předehřejeme na 150 °C na program horkovzduch a těsto pečeme dle velikosti formy asi 60 minut. 

Tip: Suroviny vychází na jeden kulatý korpus o průměru 24 cm (14 porcí). Takový pečeme přibližně hodinu. Pokud máte menší formu s průměrem 20 cm, postačí asi 40 minut. 

Korpus je nejen bez vajec a mléka, a tak vhodný i pro vegany, ale těsto je i bělejší než obvyklé recepty se žloutky. Skvěle se tedy hodí jako korpus na duhový dort, díky snazšímu obarvení do modrých a fialových odstínů.

Jak poznat, že je korpus upečený?

Když myslíte, že by korpus už mohl být propečený, vytáhněte jej z trouby a doprostřed vpíchněte dřevěnou špejli. Pokud ji z těsta vytáhnete čistou, korpus je hotový. Pokud se na ní stále lepí těsto, pečte ještě o trochu déle.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.