Mouku, cukr, prášek do pečiva a špetku soli promícháme v míse. Olej vlijeme do teplé vody a obě tekutiny přilijeme do mísy k suchým ingrediencím. Přidáme tonku a metličkou vymícháme hladké těsto.
Spodek formy na dort vyložíme pečicím papírem a těsto přendáme do formy. Boky nevymazáváme ani nezakrýváme papírem. Korpus bude díky tomu rovnoměrně široký a nebude se zužovat.
Troubu předehřejeme na 150 °C na program horkovzduch a těsto pečeme dle velikosti formy asi 60 minut.
Tip: Suroviny vychází na jeden kulatý korpus o průměru 24 cm (14 porcí). Takový pečeme přibližně hodinu. Pokud máte menší formu s průměrem 20 cm, postačí asi 40 minut.
Korpus je nejen bez vajec a mléka, a tak vhodný i pro vegany, ale těsto je i bělejší než obvyklé recepty se žloutky. Skvěle se tedy hodí jako korpus na duhový dort, díky snazšímu obarvení do modrých a fialových odstínů.
Jak poznat, že je korpus upečený?
Když myslíte, že by korpus už mohl být propečený, vytáhněte jej z trouby a doprostřed vpíchněte dřevěnou špejli. Pokud ji z těsta vytáhnete čistou, korpus je hotový. Pokud se na ní stále lepí těsto, pečte ještě o trochu déle.