Roman Paulus
Doba přípravy30 min.

Jak zpracovat oliheň

Měli jste už někdy olihně? A zkoušeli jste je připravit u sebe doma ? Je to snadné, když víte, jak na to, a šéfkuchař Roman Paulus to rád prozradí. Naučíte se, jak olihni snadno zbavit vnitřností i chrupavek a jak s čerstvým masem zacházet, abyste si na něm pak co nejlépe pochutnali. Největší radost vám olihně udělají v těstovinách, rizotu a salátech nebo jen tak restované či smažené.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
1

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Jak zpracovat oliheň

  • celé čerstvé olihně

POSTUP

Jak zpracovat oliheň

Nejprve opatrně vytáhneme hlavu s vnitřnostmi z těla (klobouku). Z vytaženého kusu odřízneme chapadla.

Tip: Pokud se nám během tohoto kroku podaří zachytit inkoust, můžeme ho použít jako potravinářské barvivo třeba na domácí těstoviny.

Uprostřed chapadel je zobák, který vyndáme.

Tělo olihně stáhneme z kůže a zevnitř vytáhneme průhlednou chrupavku. Z kůže odtrhneme ploutve, které také využijeme do jídla.

Chapadla, ploutve a tělo důkladně omyjeme a před vařením osušíme.

Kůži, vnitřnosti, zobák a chrupavku vyhodíme (nebo raději dáme domácím mazlíčkům ?).

Na co oliheň použít?

Z těla můžete nakrájet kroužky, které obalíte v těstíčku, osmažíte a můžete podávat jako chuťovku na oslavě s chilli majonézou.

Ploutve, chapadla i tělo lze využít jako kterékoli jiné mořské plody k přípravě ve wok pánvi, k těstovinám nebo do salátu.

Tip: Pokud budete mít větší olihně a tedy i chapadla, mohou se vařit o trochu déle než tělo a ploutve. V takovém případě tělo a ploutve přidejte do jídla o trochu později.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU