Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.
Nejprve opatrně vytáhneme hlavu s vnitřnostmi z těla (klobouku). Z vytaženého kusu odřízneme chapadla.
Tip: Pokud se nám během tohoto kroku podaří zachytit inkoust, můžeme ho použít jako potravinářské barvivo třeba na domácí těstoviny.
Uprostřed chapadel je zobák, který vyndáme.
Tělo olihně stáhneme z kůže a zevnitř vytáhneme průhlednou chrupavku. Z kůže odtrhneme ploutve, které také využijeme do jídla.
Chapadla, ploutve a tělo důkladně omyjeme a před vařením osušíme.
Kůži, vnitřnosti, zobák a chrupavku vyhodíme (nebo raději dáme domácím mazlíčkům ?).
Z těla můžete nakrájet kroužky, které obalíte v těstíčku, osmažíte a můžete podávat jako chuťovku na oslavě s chilli majonézou.
Ploutve, chapadla i tělo lze využít jako kterékoli jiné mořské plody k přípravě ve wok pánvi, k těstovinám nebo do salátu.
Tip: Pokud budete mít větší olihně a tedy i chapadla, mohou se vařit o trochu déle než tělo a ploutve. V takovém případě tělo a ploutve přidejte do jídla o trochu později.