Jak zpracovat oliheň
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
doba přípravy

Doba přípravy

30 min.

obtížnost

Obtížnost

Profesionál

Měli jste už někdy olihně? A zkoušeli jste je připravit u sebe doma ? Je to snadné, když víte, jak na to, a šéfkuchař Roman Paulus to rád prozradí. Naučíte se, jak olihni snadno zbavit vnitřností i chrupavek a jak s čerstvým masem zacházet, abyste si na něm pak co nejlépe pochutnali. Největší radost vám olihně udělají v těstovinách, rizotu a salátech nebo jen tak restované či smažené.

Tagy

Škola vaření

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 1 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Jak zpracovat oliheň

  • celé čerstvé olihně

Orientační nutriční hodnoty

Energie

0 kJ /

Bílkoviny

0,00 g

Tuky

0,00 g

Vláknina

0,00 g

Sůl

0,00 g

Sacharidy

0,00 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

Jak zpracovat oliheň

01.Nejprve opatrně vytáhneme hlavu s vnitřnostmi z těla (klobouku). Z vytaženého kusu odřízneme chapadla.

Pokud se nám během tohoto kroku podaří zachytit inkoust, můžeme ho použít jako potravinářské barvivo třeba na domácí těstoviny.

02.Uprostřed chapadel je zobák, který vyndáme.

03.Tělo olihně stáhneme z kůže a zevnitř vytáhneme průhlednou chrupavku. Z kůže odtrhneme ploutve, které také využijeme do jídla.

04.Chapadla, ploutve a tělo důkladně omyjeme a před vařením osušíme.

05.Kůži, vnitřnosti, zobák a chrupavku vyhodíme (nebo raději dáme domácím mazlíčkům ?).

Na co oliheň použít?

06.Z těla můžete nakrájet kroužky, které obalíte v těstíčku, osmažíte a můžete podávat jako chuťovku na oslavě s chilli majonézou.

07.Ploutve, chapadla i tělo lze využít jako kterékoli jiné mořské plody k přípravě ve wok pánvi, k těstovinám nebo do salátu.

Pokud budete mít větší olihně a tedy i chapadla, mohou se vařit o trochu déle než tělo a ploutve. V takovém případě tělo a ploutve přidejte do jídla o trochu později.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo