Roman Paulus
Doba přípravy1 hod.

Jak připravit černý kořen

Co uvařit z černého kořene? K čemu ho použít? Na tyto i jiné otázky vám odpoví Roman Paulus v receptu Kulinářské akademie Lidlu. Dozvíte se, k čemu se černý kořen hodí, jak z něj vytvořit zeleninové chipsy, jak ho zpracovat jako přílohu a v neposlední řadě i to, jak ho zachovat bílý. Dejte šanci hadímu mordu, jak se kořenu také přezdívá, a vyzkoušejte tuto neobyčejnou kořenovou zeleninu ještě dnes.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
1

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Chipsy z černého kořene

  • neloupaný černý kořen
  • rostlinný olej

Opečený černý kořen

  • neloupaný černý kořen
  • plnotučné mléko
  • rostlinný olej
  • máslo
  • čerstvý tymián
  • sůl
  • papírové utěrky
  • škrabka

POSTUP

Chipsy z černého kořene

Černý kořen nejprve důkladně propereme ve vodě, abychom ho zbavili veškerého písku. Poté škrabkou připravíme tenké dlouhé plátky, které ihned smažíme v rostlinném oleji dozlatova a necháme okapat na papírové utěrce.

Opečený černý kořen

Kořen nejprve důkladně propereme ve vodě, abychom ho zbavili veškerého písku a škrabkou oloupeme. Černý kořen rychle oxiduje a mění barvu. Abychom tomu předešli, odkládáme ho rovnou do misky či hrnce s jedním dílem mléka a třemi díly vody – udrží si tak krásnou bílou barvu.

Mléčnou směs lehce osolíme, zeleninu v ní uvaříme na skus, slijeme, nakrájíme na 5 cm dlouhé špalíčky a pečeme v pánvi s rozehřátým olejem. Ke konci přidáme i lžíci másla a čerstvý tymián. Nakonec dosolíme podle chuti.

Jak použít černý kořen?

Uvařená zelenina je skvělým základem do salátů a pomazánek (zkuste třeba pomazánku z černého kořene a lososa zde).

Opečená varianta se hodí jako chutná a zdravá příloha, zejména ke zvěřině nebo rybě.

Chipsy se hodí ke slavnostnímu dozdobení mnohých pokrmů a zároveň dodají křupavost.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU