Roman Paulus

Jak filetovat sumce

Když se někdy dostanete k filetování sumce, dejte si záležet, ať to stojí za to! Šéfkuchař Roman Paulus má tuto rybu nejraději vařenou v páře, ale dá se i udit a připravovat na desítky dalších způsobů. Díky tomuto video návodu se naučíte, jak filet oddělit od páteře, jak ho zbavit kostí i jak ho nakonec začistit o všeho přebytečného, co není maso nebo kůže. Nakonec vám zbyde jen krásně čistý filet, který si připravíte podle toho, jak tuto rybu máte nejraději.

SDĹEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP

POSTUP

Rybu vykucháme a očistíme. Sumec nemá šupiny, ale má kůži, která se často před nebo po vaření z masa stahuje.

Rybu natočíme hřbetem k sobě, pod přední ploutví zařízneme a obtočíme podél hlavy až k páteři. Nařízneme kůži podél páteře až k ocasu, vezmeme si pilkový nůž a podél páteře přetneme žebra. Na konci dutiny břišní si vezmeme opět nůž filetovací a dokončíme řez přes ocas. Vyjmeme filet a opakujeme z druhé strany.

Tip: Kostru s hlavou, ploutvemi a odřezky nevyhazujeme, ale připravíme si z nich domácí rybí vývar.

Z filetu vyřízneme filetovacím nožem žebra a blánu z břišní dutiny. Získáme tak velký kus masa, ve kterém nejsou žádné kosti.

Jak uvařit sumce:

Sumec se svým tuhým bílým masem výborně hodí v celku na uzení, vaření v páře nebo klasickou úpravu v pánvi s bylinkami a máslem.


Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU