Čočku zalijeme studenou vodou, aby byla ponořená, a necháme odstát alespoň 2 hodiny.
Tip: Čočku můžeme nechat přes noc nebo i několik dní (v takovém případě je ale vhodné několikrát vyměnit vodu). Když se na ní objeví malé klíčky, bude ještě lepší.
Namočenou luštěninu slijeme, zalijeme čistou vodou asi 1 cm nad okraj a vaříme do měkka. Uvařenou čočku scedíme a odlitou vodu odložíme stranou na později.
Na dvou lžících oleje orestujeme nakrájenou cibuli. Jakmile začne zlátnout zasypeme moukou, připravíme cibulovou jíšku, kterou odstavíme a necháme krátce vychladnout.
Tip: Podrobné video jak připravit klasickou jíšku najdete v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.
Studenou cibulovou jíšku podlijeme teplou vodou z vaření čočky, promícháme, ochutíme nasekaným tymiánem, cukrem, octem dle chuti, bobkovým listem, solí, pepřem a necháme asi 10 minut vařit.
Následně přidáme vařenou čočku, promícháme a ještě krátce povaříme.
V pánvi se lžící rozpáleného oleje připravíme 4 volská oka. Na pánev rozklepneme vejce, osolíme, opepříme a propečeme.
Z hotové čočky vyndáme bobkové listy a podáváme s volským okem, nakládanými cibulkami a okurkami.
Orientační nutriční hodnoty (1 porce): 439 kcal, 23 g bílkovin, 49 g sacharidů, 15 g tuků