Markéta Krajčovičová
Doba přípravy2 hod.

Bochánky plněné arašídovou pomazánkou

Připravte si kynuté bochánky plněné arašídovým máslem podle Markéty Krajčovičové.
SDĹEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP

Těsto

  • 1 balení arašídové pomazánky Peanua Sympathica
  • 300 ml plnotučného mléka Pilos
  • 3/4 kostky (asi 30 g) droždí
  • 100 g cukru krystal Castello
  • 160 g polohrubé mouky
  • 350 g hladké mouky Castello
  • špetka soli Castello
  • 2 žloutky
  • 75 g másla Pilos + na vymazání formy
  • 1 vanilinový cukr Castello

Skořicová poleva

  • 175 g másla Pilos
  • 2 káv. lžič. mleté skořice Mikado

Cukrová poleva s arašídy

  • 50 g arašídů Jumbo Alesto Fine
  • 50 g másla Pilos
  • 1 vanilinový cukr Castello
  • 250 g cukru moučka Castello
  • 4 polév. lž. plnotučného mléka Pilos
  • kulatá (rozevírací) forma Ø 24 cm
  • pečicí papír na papírový kornoutek
  • látková utěrka
  • váleček
  • vál
  • kulaté vykrajovátko Ø asi 8 cm

POSTUP

Těsto

Do vlažného mléka nadrobíme droždí, přidáme lžíci cukru se lžící polohrubé mouky, smícháme dohromady a necháme vzejít kvásek (na teplém místě asi 5 až 10 minut). Mezitím naplníme arašídovou pomazánku do kornoutku a odložíme stranou.

Tip

Z papírového trojúhelníku (získáme přeložením a odříznutím pečicího papíru) smotáme kornoutek, jehož horní okraje ohneme směrem dovnitř. V užší části vznikne otvor pro tvoření potřebné vrstvy pomazánky. Více na kuchynelidlu.cz ve videoreceptu jogurtové potěšení.

Ve větší míse důkladně zamícháme sůl do (smíchané hladké a polohrubé) mouky a přilijeme vzešlý kvásek. Do směsi přidáme žloutky, rozpuštěné máslo, zbytek cukru s vanilinovým cukrem a vše smícháme. Hněteme ručně, až vznikne vláčné těsto, které se nelepí. Podle potřeby můžeme přisypat trochu hladké mouky pro lepší konzistenci. Hotové těsto v míse posypeme hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě asi 1 a 1/2 hodiny vykynout. Vykynuté těsto vyválíme na hladkou moukou pomoučeném válu (na asi 1/2 cm silnou placku) a vykrajovátkem připravíme kolečka, která pomocí kornoutku naplníme arašídovou pomazánkou. Z naplněných koleček připravíme bochánky, které naskládáme do máslem vymazané pečicí formy (neskládáme příliš blízko sebe, protože bochánky při pečení nabydou).

Skořicová poleva

V hrnci rozpustíme máslo, ještě za tepla vmícháme skořici, bochánky ve formě přelijeme s vložíme do trouby předehřáté na 100 °C, zvýšíme teplotu na 170 °C a pečeme asi 40 minut.

Cukrová poleva s arašídy

Oloupané arašídy nasekáme nahrubo a opražíme v pánvi. V jiném hrnci rozpustíme na mírném ohni máslo, přisypeme oba cukry, přilijeme mléko a mícháme, až vznikne hladká poleva. Upečené bochánky přelijeme polevou a posypeme praženými arašídy.

Servírování

Vychladlé bochánky podáváme buď jednotlivě, nebo krájíme na kousky jako dort.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU