Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.
Do vlažného mléka nadrobíme droždí, přidáme lžíci cukru se lžící polohrubé mouky, smícháme dohromady a necháme vzejít kvásek (na teplém místě asi 5 až 10 minut). Mezitím naplníme arašídovou pomazánku do kornoutku a odložíme stranou.
Z papírového trojúhelníku (získáme přeložením a odříznutím pečicího papíru) smotáme kornoutek, jehož horní okraje ohneme směrem dovnitř. V užší části vznikne otvor pro tvoření potřebné vrstvy pomazánky. Více na kuchynelidlu.cz ve videoreceptu jogurtové potěšení.
Ve větší míse důkladně zamícháme sůl do (smíchané hladké a polohrubé) mouky a přilijeme vzešlý kvásek. Do směsi přidáme žloutky, rozpuštěné máslo, zbytek cukru s vanilinovým cukrem a vše smícháme. Hněteme ručně, až vznikne vláčné těsto, které se nelepí. Podle potřeby můžeme přisypat trochu hladké mouky pro lepší konzistenci. Hotové těsto v míse posypeme hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě asi 1 a 1/2 hodiny vykynout. Vykynuté těsto vyválíme na hladkou moukou pomoučeném válu (na asi 1/2 cm silnou placku) a vykrajovátkem připravíme kolečka, která pomocí kornoutku naplníme arašídovou pomazánkou. Z naplněných koleček připravíme bochánky, které naskládáme do máslem vymazané pečicí formy (neskládáme příliš blízko sebe, protože bochánky při pečení nabydou).
V hrnci rozpustíme máslo, ještě za tepla vmícháme skořici, bochánky ve formě přelijeme s vložíme do trouby předehřáté na 100 °C, zvýšíme teplotu na 170 °C a pečeme asi 40 minut.
Oloupané arašídy nasekáme nahrubo a opražíme v pánvi. V jiném hrnci rozpustíme na mírném ohni máslo, přisypeme oba cukry, přilijeme mléko a mícháme, až vznikne hladká poleva. Upečené bochánky přelijeme polevou a posypeme praženými arašídy.
Vychladlé bochánky podáváme buď jednotlivě, nebo krájíme na kousky jako dort.