Roman Paulus
Doba přípravy1 hod.

Zapečená polenta s rajčaty

Polentu můžete servírovat jako pyré, nakrájenou opéct na oleji nebo zapéct s rajčatovou omáčkou, což se naučíte právě v tomto triku s Romanem Paulusem. Nejdříve polentu uvaříte v mléce, bude tak mít lehce máslovou příchuť a je opravdu velice jemná. Poté ji necháte ztuhnout, nakrájíte, naskládáte do zapékací mísy, přelijete rajčatovou omáčkou a zapečete se sýrem. Jednoduché, že? Tak se do toho pusťte…

 
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
1

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Polenta

  • 750 ml čerstvého mléka (3,5 % tuku) sůl
  • 120 g másla
  • 140 g polenty
  • 2 × žloutky
  • muškátový oříšek
  • strouhaný parmezán

Rajčatová omáčka

  • 8 × rajčat
  • 4 × stroužky česneku
  • 1 × lžíce extra panenského olivového oleje
  • bazalka
  • hrnec
  • potravinová fólie
  • pánev
  • zapékací nádoba

POSTUP


Mléko pomalu ohříváme, přidáme máslo, osolíme, přidáme muškátový oříšek a opepříme. Jakmile se mléko začne vařit, postupně přisypáváme polentu a za stáleho míchání vaříme na mírném plameni do zhoustnutí. Necháme lehce vychladnout (počkejte 3 – 4 minuty) a vmícháme žloutky a nastrouhaný sýr.

Takto připravenou hmotu naplníme do formy vyložené potravinovou fólií a necháme vychladnout v lednici, ideálně přes noc. Ztuhlou polentu nakrájíme na plátky široké asi 1 cm.

Rajčatová omáčka:

Rajčata nakrájíme na menší kousky a společně s česnekem a bazalkou orestujeme v rozehřáté pánvi s olivovým olejem.

Zapečená polenta s rajčaty:

Do zapékací nádoby dáme trochu rajčatové omáčky, na omáčku naskládáme plátky polenty, přelijeme zbylou omáčkou a posypeme nastrouhaným parmezánem. Zapečeme v troubě předehřáté na 230 °C dozlatova (pouze na horní gril). Ozdobíme čerstvou bazalkou.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU