Kuchyne Lidlu
podívejte se na video

S vlastnoručně vyrobeným pečivem chutná každá snídaně o něco lépe! Šéfkuchař Roman Paulus upekl výborný zrníčkový (neboli semínkový, chcete-li) chléb z žitné celozrnné mouky a žitného kvásku. Díky jednoduchému video návodu se naučíte připravit těsto a zjistíte, jak ho správně nechat vykynout – nejlepší to je ve chladu 12 hodin přes noc, ale bude vám stačit i pokojová teplota a poloviční čas. Nakonec si pochutnáte na výborném chlebu plném živin i potřebných minerálů.

Recept na semínkový žitný chléb z kvásku

Potřebujeme: kuchyňský robot, forma na pečení 26x12 cm, stěrka, kuchyňská karta

Suroviny:

  • 300 g žitné celozrnné mouky + na pomoučnění
  • 225 g bio směsi semínek a piniových ořechů Alesto
  • 225 g žitného kvásku
  • 1 lžíce drceného kmínu
  • 1 lžíce fenyklových semínek
  • 1 lžíce soli
  • 2 lžíce psyllia
  • 375 ml vlažné vody
  • asi 100 g slunečnicových semínek                    
  • olej na vytření formyPostup

Postup:

Mouku, směs semínek, kvásek, kmín, fenykl, sůl a psyllium a necháme asi 5 minut zpracovávat v kuchyňském robotu v jednolité těsto.

Tip: Věděli jste, že psyllium se vyrábí z rozemletých obalů semen jitrocele indického?

Následně si pomoučníme vál, lepivé těsto opatrně zpracujeme a obalíme ve slunečnicových semínkách. Vložíme do olejem vymazané formy na biskupský chlebíček.

Necháme 12 hodin kynout v lednici (nebo 6 hodin při pokojové teplotě) a pečeme v předehřáté troubě při 200 °C 40 minut. V půlce pečení přidáme do trouby misku s vodou.

Komentáře (0)

zobrazit vše

Newsletter
Přihlásit se

Newsletter

Pokud si přejete dostávat informace o akcích a novinkách z kuchynelidlu.cz, zadejte svou e-mailovou adresu.