
- Vánoční cukroví
- Išlské dortíčky
- Myslivecké knoflíčky
- Žabí hubičky
- Vanilkové rohlíčky
- Medvědí tlapky
- Mandlové sušenky
- Vánoční hvězdičky
- Citronové tyčinky
- Rumová tlačenka
- Nepečené kokosové kuličky
- Sněhové pusinky
- Vánočka
- Pistáciové košíčky
- Ořechové tyčinky s karamelem a čokoládovou polevou
- Ořechové košíčky s višněmi
- Bílková poleva na perníčky
- Sušenky ve sklenici
- Domácí Mozartovy koule
- Sádlové koláčky s povidly
- Skořicové cukroví slepované likérovým krémem
- Pařížské trubičky s krémem a pistáciemi
- Pistáciové bochánky se slaným karamelem
- Nepečená kakaovo-vanilková roláda
- Nepečené citronové kostičky
- Medovníkové koule
Co kdybyste letos upekli trochu netradiční cukroví? Šéfkuchař Roman Paulus se podělil o recept na cukroví s pistáciemi a karamelem, což u nás nejsou během vánočního pečení zrovna obvyklé suroviny. O to více vám ale budou výsledné bochánky z kakaového třeného těsta obalené v pistáciích chutnat! Naučíte se mimo jiné i trik, jak cukroví obalovat, aby na něm ořechy dobře držely, i jak připravit univerzální karamelovou omáčku – jednoduše ze zkaramelizovaného kondenzovaného mléka a smetany.
Recept na pistáciové bochánky se slaným karamelem
Potřebujeme: kuchyňský robot, pečicí papír, metlička, cukrářský sáček, stěrka, potravinová fólie
Suroviny na 20–25 ks:
- 110 g másla
- 100 g krupicového cukru
- 1 vejce „M“ + bílek na obalení
- špetka soli
- 1 vanilkový cukr
- 40 g holandského kakaa
- 130 g hladké mouky
- 2 lžíce plnotučného mléka
- sekané pistácie na obalení
- 1 plechovka (400 g) zkaramelizovaného kondenzovaného mléka
- 3 lžíce smetany ke šlehání (33 % tuku)
- vločková mořská sůl
Postup:
Máslo, cukr, vejce, špetku soli a vanilkový cukr vyšleháme do pěny. Metličkou ručně vmícháme kakao, hladkou mouku a mléko a vypracujeme jednolité těsto, které zabalíme do fólie a necháme do druhého dne odpočinout v lednici.
Druhý den z těsta vytvarujeme 20–25 kuliček, které obalíme v bílcích a sekaných pistáciích. Kuličky přendáme na plech vyložený pečicím papírem. Do každé z nich palcem vmáčkneme důlek a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C 12–15 minut. Po upečení znovu promáčkneme důlek, aby zůstat hluboký.
V hrnci rozehřejeme zkaramelizované kondenzované mléko se smetanou, necháme lehce vychladnout a vlijeme do důlku upečených bochánků. Posypeme několika vločkami soli a necháme vychladnout.
Komentáře (0)
zobrazit vše