
- Čokoládovo-ořechové suflé
- Tvarohové noky
- Těsto na tažený závin
- Císařský trhanec
- Mousse z bílé čokolády
- Panna cotta
- Zabaglione
- Domácí čokoládovo-oříškový krém
- Crème brûlée
- Čokoládový fondán
- Sněhové noky
- Vanilková omáčka
- Jablečný koláč
- Čokoládová pěna
- Vanilkovo-máslový krém
- Kadayif
- Baklava
- Tiramisu
- Mazanec
- Jahodový dort
- Perníková chaloupka
- Schwarzwaldský dort
- Korpus na sacher dort
- Sacher dort
Jak sestavit jednoduchou a přesto krásnou perníkovou chaloupku? Je to snazší, než si myslíte! Pusťte si video šéfkuchaře Romana Pauluse z Kulinářské akademie Lidlu. Dozvíte se, jak chaloupku z perníku sestavit, inspiraci na zdobení domečku z perníku a co je nejdůležitější, získáte i šablonu na chaloupku z perníku k vytištění. Domeček vyžaduje trpělivost a čas na zasychání, ale samotná výroba je zábavná a jednodušší, než si myslíte. Obdarujte letos své blízké uměleckým dílem, nebo s dětmi vytvořte svojí verzi voňavé dekorace, kterou po Vánocích můžete bez výčitek sníst 😉.
Návod na perníkovou chaloupku
Potřebujeme: zdobicí sáček, zdobicí špička, struhadlo
Suroviny:
Perníkové těsto
- 400 g hladké mouky
- 140 g moučkového cukru
- 65 g másla
- 2 vejce + 1 na potření
- 2 lžíce medu
- 1,5 lžíce perníkového koření
- 1 lžička jedlé sody
- 1,5 lžíce kakaa
Poleva na perníčky
- 1 bílek
- 10 mírně navršených lžic moučkového cukru
- 1 lžička citronové šťávy
- 1 lžička bramborového škrobu
Postup:
Dle triku Medové perníčky si vypracujeme těsto na perníkovou chaloupku.
Tip: Jak připravit perníkové těsto se dozvíte v Kulinářské akademii Lidlu zde.
Vyválíme z něj asi 5 mm silný plát, ze kterého vykrajujeme nožem díly dle šablony.
Tip: PDF šablonu na perníkovou chaloupku ke stažení a vytištění získáte jednoduchým kliknutím na tlačítko níže.
Jednotlivé díly položíme na pečicí papír na plech a teprve poté vykrojíme i okénka (můžete použít libovolné vykrajovátko, které doma máte), dveře, hvězdičku a nožem naznačíme čáry znázorňující roubení.
Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C, podložku a střechu 10 minut, boky chaloupky 8 minut. Jednotlivé díly necháme před zdobením vychladnout a alespoň 2 dny odpočinout v papírové krabici nebo na otevřeném místě.
Tip: Nezavírejte perníček hned do vzduchotěsných obalů, kdyby se „nevydýchal“, mohla by z něj opadávat poleva.
Odpočaté díly nastrouháme na spárech přibližně pod 45°, aby k sobě díly dobře pasovaly.
Ozdobíme střechu a zdi chaloupky podle fantazie, necháme zaschnout a dáme se do slepování.
Tip: Jak připravit osvědčenou polevu na perníčky se dozvíte v Kulinářské akademii Lidlu zde.
Nejprve slepíme 4 boční díly chaloupky (čela a boky), necháme přes noc zaschnout, přilepíme jednu stranu střechy, necháme přes noc zaschnout, poté druhou stranu střechy, necháme zaschnout a nakonec celou chaloupku přilepíme na podložku. A necháme zase přes noc zaschnout.
Nakonec dozdobíme rampouchy, polevou zakryjeme sváry, ozdobíme podstavec a chaloupka je hotová.
Komentáře (10)
Hany Reznickova
přidáno před 13 dny
Dobry den. Vase chaloupka je prekrasna, chtela bych ji skusit, ale nevim co obsahuje ""Pernikove koreni" a v jakych mnostvech. Jsem ve Venezuele a zde o tom neni poneti. Pekne dekuji a preji lepsi 2021
odpověď
KuchniaLidla
přidáno před 12 dny
Dobrý den, základem je skořice, badyán a hřebíček. Dále se přidává dle chuti nové koření, anýz, fenykl, muškátový květ a ořech a někdy i koriandr (semínka), vanilkový lisk nebo citronová kůra. Všechno pořádně pomlít a podrtit a máte vůni Vánoc hotovou ;-)
Jiří Škoda
přidáno před 46 dny
Dobrý den, chtěl bych zkusit vaši chaloupku ale chybí mi rozměry. Pokud si stáhnu PDF s díly, je větší než dokáži vytisknout na běžné domácí tiskárně. Jistě, dá se to zvětšit ale nevím zda je těsto počítáno na velikost PDF nebo na klasický tisk A4. Děkuji a přeji pěkné vánoce.
odpověď
Host
přidáno před 46 dny
Je to na A4, poznáte i dle videa.
Šárka
přidáno před 46 dny
Jde to vytisknout a chybějící kousky domalovat podle pravítka. Chybí asi 0,5 cm. Nebo přiložte papír na monitor. Já jsem to tak udělala. Hodně zdaru!
KuchniaLidla
přidáno před 45 dny
Dobrý den, Jiří, šablona je tvořená na klasický A4 papír. Pokud se Vám tiskárna snaží vytisknout jinou velikost, nastavte si na ní formát A4 a zvolte možnost "přizpůsobit na stránku" ;-) . Nicméně chaloupka bude fungovat i když ji vytisknete větší nebo naopak o trochu menší :-) . Přejeme hodně zdaru při pečení.
Host
přidáno před 43 dny
My vytiskli na A4 a vznikly dvě malé chaloupky..
Host
přidáno před 43 dny
My vytiskli na A4 a vznikly dvě malé chaloupky..
Host
přidáno před 48 dny
Návod úplně na h...o.
odpověď
KuchniaLidla
přidáno před 47 dny
Dobrý den, mrzí nás, že to takhle vidíte. Co přesně Vám v návodu chybí? Pokusíme se odpovědět a dodatečné otázky.
zobrazit vše