Kuchyne Lidlu
podívejte se na video

Jak sestavit jednoduchou a přesto krásnou perníkovou chaloupku? Je to snazší, než si myslíte! Pusťte si video šéfkuchaře Romana Pauluse z Kulinářské akademie Lidlu. Dozvíte se, jak chaloupku z perníku sestavit, inspiraci na zdobení domečku z perníku a co je nejdůležitější, získáte i šablonu na chaloupku z perníku k vytištění. Domeček vyžaduje trpělivost a čas na zasychání, ale samotná výroba je zábavná a jednodušší, než si myslíte. Obdarujte letos své blízké uměleckým dílem, nebo s dětmi vytvořte svojí verzi voňavé dekorace, kterou po Vánocích můžete bez výčitek sníst 😉.

Návod na perníkovou chaloupku

Potřebujeme: zdobicí sáček, zdobicí špička, struhadlo

Suroviny:

Perníkové těsto

  • 400 g hladké mouky
  • 140 g moučkového cukru
  • 65 g másla
  • 2 vejce + 1 na potření
  • 2 lžíce medu
  • 1,5 lžíce perníkového koření
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1,5 lžíce kakaa

Poleva na perníčky

  • 1 bílek
  • 10 mírně navršených lžic moučkového cukru
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1 lžička bramborového škrobu

Postup:

Dle triku Medové perníčky si vypracujeme těsto na perníkovou chaloupku.

Tip: Jak připravit perníkové těsto se dozvíte v Kulinářské akademii Lidlu zde.

Vyválíme z něj asi 5 mm silný plát, ze kterého vykrajujeme nožem díly dle šablony.

Tip: PDF šablonu na perníkovou chaloupku ke stažení a vytištění získáte jednoduchým kliknutím na tlačítko níže.

 

Jednotlivé díly položíme na pečicí papír na plech a teprve poté vykrojíme i okénka (můžete použít libovolné vykrajovátko, které doma máte), dveře, hvězdičku a nožem naznačíme čáry znázorňující roubení.

Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C, podložku a střechu 10 minut, boky chaloupky 8 minut. Jednotlivé díly necháme před zdobením vychladnout a alespoň 2 dny odpočinout v papírové krabici nebo na otevřeném místě.

Tip: Nezavírejte perníček hned do vzduchotěsných obalů, kdyby se „nevydýchal“, mohla by z něj opadávat poleva.

Odpočaté díly nastrouháme na spárech přibližně pod 45°, aby k sobě díly dobře pasovaly.

Ozdobíme střechu a zdi chaloupky podle fantazie, necháme zaschnout a dáme se do slepování.

Tip: Jak připravit osvědčenou polevu na perníčky se dozvíte v Kulinářské akademii Lidlu zde.

Nejprve slepíme 4 boční díly chaloupky (čela a boky), necháme přes noc zaschnout, přilepíme jednu stranu střechy, necháme přes noc zaschnout, poté druhou stranu střechy, necháme zaschnout a nakonec celou chaloupku přilepíme na podložku. A necháme zase přes noc zaschnout.

Nakonec dozdobíme rampouchy, polevou zakryjeme sváry, ozdobíme podstavec a chaloupka je hotová.

Komentáře (0)

zobrazit vše

Newsletter
Přihlásit se

Newsletter

Pokud si přejete dostávat informace o akcích a novinkách z kuchynelidlu.cz, zadejte svou e-mailovou adresu.