Kuchyne Lidlu
podívejte se na video

Dnes se naučíte tak krásný dezert, že si budete myslet, že je skoro škoda ho sníst! Šéfkuchař Roman Paulus připravil video návod na kynutý makový květ, který se peče zejména kolem Velikonoc, ale radost udělá i kdykoliv jindy. Zjistíte, jak správně připravit těsto i jak makový květ správně „zamotat, aby pak na stole dělal spoustu parády. A pokud mák třeba zrovna nemusíte, můžete ho nahradit ořechovou náplní nebo rozpuštěným máslem se skořicí.

Recept na kynutý makový květ

Potřebujeme:  mixér, štětec, pečicí papír, špachtle, kuchyňský robot, váleček na těsto

Suroviny:

  • 500 g hladké mouky + na pomoučnění
  • 125 g másla
  • 4 lžíce rostlinného oleje
  • špetka soli
  • 1 vejce „M“ + na potření
  • 200 ml plnotučného mléka
  • 3 lžíce krupicového cukru
  • 42 g čerstvého droždí
  • maková náplň

Postup:

100 ml vlažného mléka, droždí a lžíci cukru důkladně promícháme a necháme na teplém místě vzejít kvásek.

Mezitím si připravíme náplň. Podrobný recept na makovou náplň najdete ve videu Kulinářské akademie Lidlu zde.

Mouku, změklé máslo, olej, sůl, 1 vejce, zbylé vlažné mléko, zbylý cukr a kvásek zpracujeme v robotu v hladké těsto, které necháme alespoň 30 minut na teplém místě nakynout.

Těsto rozdělíme na 3 kulaté bochánky a z každého vyválíme placku velikosti běžné pizzy. Na pečicí plech umístíme první placku těsta, potřeme ji půlkou makové náplně, na to položíme druhou vrstvou těsta, potřeme zbylou náplní a přiklopíme posledním plátem.

Doprostřed květu položíme skleničku a nařežeme „paprsky“ tak, abych dostali 16 dílků (na čtvrtiny, pak na osminy a pak ještě jednou). Paprsky zamotáme podle videa a přitiskneme k sobě. Odstraníme skleničku a necháme ještě alespoň 15 minut nakynout. Těsně před vložením do trouby potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme při 180 °C asi 25 minut.

Komentáře (1)

  • Lucie

    Lucie
    přidáno před 9 dny
    Dobrý den, nechci být ošklivá, ale totožný recept, jen se skořicovou náplní peču již léta - vyšel totiž v časopisu Apetit (který ho má ale také z jiného zdroje) ..a původně se jedná o vánoční hvězdu.

    odpověď

zobrazit vše

Newsletter
Přihlásit se

Newsletter

Pokud si přejete dostávat informace o akcích a novinkách z kuchynelidlu.cz, zadejte svou e-mailovou adresu.