
- Išlské dortíčky
- Vánoční cukroví
- Myslivecké knoflíčky
- Žabí hubičky
- Vanilkové rohlíčky
- Medvědí tlapky
- Mandlové sušenky
- Vánoční hvězdičky
- Citronové tyčinky
- Rumová tlačenka
- Nepečené kokosové kuličky
- Sněhové pusinky
- Vánočka
- Pistáciové košíčky
- Ořechové tyčinky s karamelem a čokoládovou polevou
- Ořechové košíčky s višněmi
- Bílková poleva na perníčky
- Sušenky ve sklenici
- Domácí Mozartovy koule
- Sádlové koláčky s povidly
- Skořicové cukroví slepované likérovým krémem
- Pařížské trubičky s krémem a pistáciemi
- Pistáciové bochánky se slaným karamelem
- Nepečená kakaovo-vanilková roláda
- Nepečené citronové kostičky
- Medovníkové koule
Dobře zpracované těsto, sladká oříšková náplň a hedvábná poleva – to vše může vzbuzovat dojem, že jsou išlské dortíčky časově náročné. Naštěstí je můžete upéct dopředu a nemusíte se bát, že do Vánoc ztratí svou čerstvost. Naopak! Díky vhodnému skladování získají výraznější chuť a stanou se dokonalou sladkou tečkou za štědrovečerní večeří. V tomto videu Kulinářské akademie vám Roman Paulus ukáže, jak připravit těsto na išlské dortíčky, co nesmí chybět v náplni, jak správně připravit čokoládovou polevu a jak dortíčky ozdobit, aby celou rodinu okouzlily nejen svou chutí, ale i vzhledem.
Suroviny
Těsto
- 200 g hladké mouky
- 150 g másla
- 70 g moučkového cukru
- 30 g mletých ořechů
- 20 g holandského kakaa na pečení
- 1 žloutek
- 1 vanilkový cukr
Náplň
- 120 g moučkového cukru
- 120 g mletých ořechů
- 1 lžíce džemu lesní směs
- 1 vejce „M”
Na zdobení
- 50 g čokolády na vaření
- 1 lžíce másla
- půlky oloupaných mandlí
Postup
Změklé máslo, prosátou mouku, mleté ořechy, moučkový cukr, kakao, žloutek a vanilkový cukr rozmícháme v robotu, poté ještě zpracujeme rukama, až vznikne hladké těsto. Z něj vytvoříme cihličku, kterou zabalíme do potravinářské fólie a necháme na 2-3 hodiny odležet v lednici.
Po odležení vyválíme z těsta asi 3 mm silný plát a vykrájíme malá kolečka o průměru 3 – 4 cm. Pokládáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 10 minut dozlatova. Po upečení necháme vychladnout.
Náplň
Mleté ořechy, moučkový cukr, vejce a džem smícháme v hladkou hmotu.
Išlské dortíčky
Po vychladnutí potřeme polovinu koleček silnou vrstvou náplně a přiklopíme druhou polovinou koleček.
Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu s máslem, na každý kousek dáme kapku čokolády a ozdobíme půlkou mandle, které jsme předtím zbavili slupky.
Skladujte v chladu. Pečte asi 3 týdny před Vánocemi.
Komentáře (1)
Helena
přidáno před 458 dny
Dekuji za vaše skvele recepty.
odpověď
zobrazit vše