Roman Paulus
Doba přípravy2 hod.

Dušené jehněčí koleno

Máte chuť na něco neobvyklého, voňavého, šťavnatého a plného oblíbených chutí? Připravte si pečené jehněčí koleno podle receptu šéfkuchaře Romana Pauluse ve videu Kulinářské akademie Lidlu. Prozradí, na kolik stupňů kolínko péct, jak připravit omáčku k pečenému kolenu i jak skopové naservírovat jako profesionál. Kořenová zelenina, čerstvé bylinky a oblíbené červené víno zaručují zdárný úspěch. Pochutnejte si také!
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
1

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Jehněčí kolena

  • 4 × jehněčí kolena
  • sůl
  • pepř
  • rostlinný olej
  • 75 g mrkve
  • 75 g celeru
  • 75 g petržele
  • 100 g šalotky
  • 75 g řapíkatého celeru
  • 4 × stroužky česneku
  • 3 × lžíce rajčatového protlaku
  • 200 ml červeného vína
  • větvička čerstvého tymiánu
  • větvička čerstvého rozmarýnu
  • 8 kuličky nového koření
  • 3 × bobkové listy
  • 500 ml demi glace

Přílohy

  • bramborová kaše
  • 4 × hrst listového špenátu
  • extra panenský olivový olej
  • 1 × šalotka
  • 1 × lžíce másla
  • 4 × snítky čerstvých bylinek

POSTUP

Jehněčí kolena:

Jehněčí kolena osolíme, opepříme a v rozpálené pánvi s rostlinným olejem opečeme ze všech stran. Posuneme je v pánvi stranou a na volnou část přidáme na kostičky nakrájenou mrkev, celer a petržel, později najemno posekanou cibuli, řapíkatý celer na kousky a celé oloupané stroužky česneku.

Jakmile jsou kolena zatažená ze všech stran, vyndáme je a vložíme do připraveného pekáče.

Do pánve přidáme rajčatový protlak, krátce restujeme a přilijeme víno. Ochutíme čerstvými bylinkami, novým kořením, bobkovými listy a svaříme asi na polovinu objemu. Posléze přidáme silný vývar demi-glace a celý obsah pánve nalijeme ke kolenům do pekáče. Přikryjeme alobalem a pečeme v troubě rozpálené na 160°asi 1,5 hodiny.

Po upečení kolena vyndáme na talíř a výpek přecedíme přes kovové sítko do hrnce. Zeleninu můžeme lehce propasírovat. Omáčku v hrnci ještě krátce vaříme, aby měla intenzivnější chuť a nakonec ji zjemníme lžící másla.

Přílohy:

V pánvi s rozehřátým olivovým olejem zpěníme najemno nasekanou šalotku, přidáme čerstvý špenát, osolíme, opepříme a krátce restujeme. Hotový vyndáme na papírovou utěrku a necháme okapat.

Bramborovou kaši připravíme podle videa Kulinářské akademie Lidlu zde.

Servírování:

Jehněčí koleno servírujeme s bramborovou kaší, připraveným špenátem a omáčkou, kterou můžeme dát i zvlášť do mističky. Do kostí na ozdobu naaranžujeme snítku bylinek.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU