
- Domácí noky
- Domácí špecle
- Focaccia
- Pita chléb
- Pařížské noky
- Langoše
- Housky na hamburgery
- Černé housky na hamburgery
- Banketky
- Domácí nudle do polévky
- Korpus na ovocný koláč
- English muffin - Anglické muffiny
- Odpalované těsto – věnečkové labutě
- Velikonoční jidáše
- Citronový koláč
- Velikonoční beránek
- Mazancový věnec
- Brioška
- Domácí chléb ze zámku
- Indický chléb naan
- Chřestový štrúdl s jahodami
- Rebarborový koláč
- Litý meruňkový koláč s drobenkou
- Plundrové těsto na croissanty
- Croissanty
- Medovníkové pláty
- Dýňový koláč
- Dort medovník
- Koláčky s dvojí náplní
- Nekynuté svatomartinské rohlíčky s ořechovou náplní
- Italské grissini
- Domácí kváskový chléb
- Škvarkové housky
- Piškotový korpus
- Bezlepkový štrúdl s jablky
- Punčový řez
Bezlepkové dezerty jsou vhodné nejen pro celiaky, ale i pro kohokoliv, kdo chce vyzkoušet bezlepkovou dietu a nebo prostě jenom omezit lepek. Skvěle se hodí i jako lehčí varianta klasických zákusků s lepkem. Šéfkuchař Roman Paulus nachystal recept na kynutý bezlepkový štrúdl s jablky. Naučíte se, jak připravit kynuté bezlepkové těsto, které oceníte i u dalšího pečení, i jak štrúdl dobře zabalit, aby se nerozlepoval. Roman Paulus naplnil moučník jablky, ale ty můžete podle chuti nahradit třeba švestkami, tvarohem nebo makovou náplní.
Recept na bezlepkový štrúdl s jablky
Potřebujeme: váleček, pečičí plech, pečičí papír, mašlovačka, robot
Suroviny na 2 štrúdly:
- 350 g univerzální bezlepkové směsi + na podsypání
- 3 žloutky + vejce na potření
- ½ kostky (21 g) čerstvého droždí
- 8 lžiček krupicového cukru
- 2 lžíce másla
- 80 ml oleje
- 250 ml plnotučného mléka
- špetka soli
Náplň:
- 400 g jablek
- 4 lžíce krupicového cukru
- 2 lžičky mleté skořice
- 40 g másla
Postup:
Z bezlepkové mouky (univerzální bezlepkové směsi), žloutků, nadrobeného droždí, cukru, másla, oleje, vlažného mléka a špetky soli vypracujeme v robotu hladké těsto.
Těsto rozdělíme na dva díly, na vál rozprostřeme pečicí papír, který lehce posypeme bezlepkovou směsí a vyválíme.
Doprostřed plátu klademe jablka nakrájená na kostky, ochutíme cukrem a skořicí a pokryjeme tenkými plátky másla.
Těsto opatrně pomocí pečicího papíru zavineme a přeneseme na plech spojem dolů. Štrúdl necháme krátce nakynout, potřeme rozkvrdlaným vajíčkem a vložíme do vyhřáté trouby na 170 °C. Pečeme 30–40 minut.
Před servírováním necháme vychladnout a zasněžíme moučkovým cukrem.
Komentáře (0)
zobrazit vše