Kuchyně
Česká
Počet porcí
4 porce
Doba přípravy
2 hod. 30 min.
Obtížnost
Začátečník
Je snad vůbec někdo, kdo by nemiloval vepřové výpečky? Nemusíte na ně chodit jenom do restaurace, ale můžete si je velmi snadno udělat doma.
Energie
10 435 kJ / 2 494 kcal
Bílkoviny
49,40 g
Tuky
218,70 g
Vláknina
10,10 g
Sůl
5,50 g
Sacharidy
67,00 g
Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.
01.Maso nakrájíme na kostky velké asi 3 × 3 cm a vložíme do pekáče společně s celými stroužky česneku a cibulí pokrájenou na větší kusy. Okořeníme kmínem, solí, pepřem a promícháme. Podlijeme pivem, trochou vývaru a pečeme v troubě rozpálené na 180 °C asi 1,5 hodiny. V průběhu pečení podléváme pivem či vývarem podle potřeby.
02.V pánvi rozehřejeme lžíci sádla, na kterém orestujeme slaninu nakrájenou na kostičky spolu s cibulí najemno a špetkou kmínu. Po chvíli podlijeme Proseccem, přidáme zelí, do plátýnka zabalené divoké koření (bobkové listy, nové koření a černý pepř) a nastrouhanou syrovou bramboru. Pomalu dusíme asi 15 minut do měkka a do zahuštění bramborou.
03.Uvařené brambory propasírujeme, přidáme vejce, osolíme a přidáme najemno nastrouhané a vyždímané syrové brambory. Promícháme a postupně přidáváme mouku. Z vypracovaného těsta vytvarujeme pomocí lžíce knedlíky, které vaříme ve vroucí osolené vodě 5 – 6 minut. V průběhu vaření knedlíky otáčíme, aby se dobře provařily. Uvařené knedlíky scedíme, omastíme sádlem a posypeme sekanou listovou petrželí.
Video návod na přípravu chlupatých knedlíků najdete v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.
04.Výpečky podáváme s chlupatým knedlíkem, kysaným zelím a ideálně i půllitrem oblíbeného vychlazeného piva na zapití.
Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.
Pro hodnocení se musíte PŘIHLÁSIT