Počet porcí
6 porcí
Doba přípravy
2 hod.
Obtížnost
Pokročilý
Vepřová plec je skvělý kus masa, který dovede udělat velkou parádu třeba i na nedělním obědě. Šéfkuchař Marcel Ihnačák natočil video recept, ve kterém peče plec i s kůží a podává k ní sladké brambory – batáty. Zjistíte, jak správně kůži před pečením nařezat, i to, že pečená plec nejlépe chutná s kořenovou zeleninou. Až zvládnete upéct i batáty, můžete se pustit na přípravu omáčky z výpeku. U té vás Marcel Ihnačák naučí, jak ji správně zahustit jíškou, aniž by se vám zdrcla nebo se v ní vytvořily hrudky. Nakonec nezbývá než plec podávat nakrájenou na plátky, s batáty, malým salátkem a pořádnou naběračkou výborné omáčky.
Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.
Energie
5 293 kJ / 1 265 kcal
Bílkoviny
58,20 g
Tuky
76,20 g
Vláknina
13,70 g
Sůl
3,10 g
Sacharidy
78,50 g
Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.
01.Do zapékací mísy vložíme mrkev, petržel a celer nakrájené na větší kusy.
02.Kůži z masa nakrájíme na mřížku, osolíme, opepříme a přidáme k zelenině spolu s plátky cibule. Posypeme nasekaným rozmarýnem, zalijeme vínem a pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C 2–3 hodiny. Později teplotu snížíme. Po celou dobu pečení podléváme výpekem.
03.Očištěné sladké brambory nakrájíme na menší kousky a přendáme do mísy. Přelijeme olejem a dochutíme solí, pepřem a nasekaným rozmarýnem. Promícháme a přeneseme na plech vyložený pečicím papírem. Přidáme plátky jednoho citronu a pečeme přibližně 30 minut dozlatova. Upečené maso přendáme na talíř.
04.Výpek přecedíme do hrnce a přivedeme k varu. Zeleninu propasírujeme přes síto.
Pokud je omáčky málo, přidáme vodu.
05.Lžící vybereme přebytečný tuk z omáčky. Zalijeme zlatavou jíškou připravenou v menším hrnci z oleje, másla a mouky.
Jak připravit jíšku se dozvíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.
06.Omáčku mícháme metličkou, aby se v ní netvořily hrudky. Před koncem dochutíme šťávou z poloviny citronu, nasekaným rozmarýnem a podle chuti osolíme a opepříme.
07.Vepřovou plec nakrájíme na plátky a podáváme se sladkými bramborami a hrstí míchaného salátu ochuceného šťávou z poloviny citronu, olejem, solí a pepřem. Nakonec přelijeme omáčkou.
Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.
Pro hodnocení se musíte PŘIHLÁSIT