Kuchyně
Česká
Počet porcí
4 porce
Doba přípravy
3 hod.
Obtížnost
Pokročilý
Jmenuje se sice španělský ptáček, ale je to jedna z největších klasik české kuchyně. Šéfkuchař Roman Paulus ukáže, jak tuto specialitu z hovězí roštěné (můžete použít i hovězí kýtu) připravit jednoduše doma. Ve video receptu se dozvíte, jak španělské ptáčky naplnit (Roman Paulus použil šunkovou klobásu, slaninu, cibuli, vajíčko a kyselou okurku) a hlavně jak je zamotat a svázat tak, aby se vám při pečení „nerozjely“. Také zjistíte, jak připravit omáčku, jak ji správně zahustit, promixovat i přecedit. Nejvíce vám tento klasický český recept z hovězího masa bude chutnat s rýží, ale když budete chtít, můžete si připravit i domácí bramborovou kaši.
Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.
Energie
4 132 kJ / 988 kcal
Bílkoviny
82,10 g
Tuky
63,20 g
Vláknina
2,60 g
Sůl
7,60 g
Sacharidy
17,70 g
Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.
01.Vejce uvaříme natvrdo (vložíme do vroucí vody a vaříme 10 minut), necháme trochu vychladnout a oloupeme.
02.Maso naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Obložíme špalíčkem klobásy, slaniny, měsíčkem cibule, půlkou vařeného vejce a nakládanou okurkou. Zavineme, obtočíme provázkem, zavážeme, osolíme a opepříme.
03.Ptáčky opečeme v hrnci s rozehřátým sádlem prudce dozlatova a vyndáme z kastrolu. Na výpeku restujeme slaninu nakrájenou na kostičky a cibuli nadrobno do zlatova. Přidáme bobkový list, hořčici a podlijeme vývarem. Ptáčky vložíme zpět a pod pokličkou dusíme do měkka v troubě rozpálené na 160 °C asi 2 hodiny.
04.Ze dvou lžic másla a dvou lžic hladké mouky připravíme tmavou jíšku.
Jak připravit jíšku se dozvíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.
05.Když je maso měkké, vyndáme ptáčky z omáčky, kterou zahustíme připravenou jíškou, provaříme 15-20 minut, poté rozmixujeme a procedíme. Omáčku dochutíme podle potřeby pepřem, solí a lákem z okurek.
06.Jasmínovou rýži uvaříme v osolené vodě podle návodu.
Podáváme kopeček rýže s omáčkou a rozkrojeným závitkem zbaveným provázku. Ozdobíme čerstvou listovou petrželí.
Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.
Pro hodnocení se musíte PŘIHLÁSIT