Doba přípravy
30 min.
Obtížnost
Začátečník
Bylinkový olej se skvěle hodí na doplnění salátů, polévek, grilovaného masa nebo těstovin. A připravíte si ho velmi jednoduše! Šéfkuchař Roman Paulus natočil video návod, jak jasně zelený bylinkový olej připravit v kuchyňském robotu Monsieur Cuisine, ale snadno to zvládnete i s běžným kuchyňským vybavením. Kromě oleje, který není příliš aromatický (takže nejlépe slunečnicový), budete potřebovat špenát pro krásně zelenou barvu a nať dlouholisté petržele pro skvělou chuť. Samotný olej je pak potřeba ještě důkladně propasírovat a přecedit, abyste z něj dostali všechny zbytky bylinek. Ty ale nepřijdou vniveč a můžete je v kuchyni použít podobně jako třeba pesto.
Energie
34 411 kJ / 8 221 kcal
Bílkoviny
9,80 g
Tuky
921,70 g
Vláknina
8,30 g
Sůl
0,60 g
Sacharidy
14,40 g
Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.
01.Do nádoby dáme omyté a osušené bylinky (listový špenát a petržel). Zalijeme slunečnicovým olejem a uzavřeme víko a mixujeme po dobu 1 minuty na 10 stupeň.
Můžeme použít i jiné měkké bylinky, jako bazalku, koriandr nebo estragon.
02.Následně zvýšíme teplotu na 120 °C a 8 minut mícháme zpětným chodem na stupeň 1.
03.Poté 2 minuty mixujeme na stupeň č. 10, abychom dosáhli opravdu jemné konzistence.
04.Otevřeme víko, ze kterého stěrkou sundáme bylinky a celý obsah přecedíme skrze jemné sítko. Pomůžeme si pasírováním lžící. Pak scezený olej pomalu necháme protéct skrze jemné plátno.
Bylinkovou pastu, která zbyde, uchováme v lednici a použijeme na těstoviny jako pesto.
05.Scezený olej nalijeme do cukrářského sáčku, uzavřeme, zavěsíme a necháme odstát špičkou dolů. Ve špičce se vyseparuje voda a šťávy z bylin. Ty podvážeme, abychom získali pouze čistý bylinkový olej.
: Pokud bychom vynechali poslední krok, olej by se mohl brzy zkazit.
06.Hotový olej přelijeme do čistých lahví a skladujeme v lednici až několik týdnů. Používáme jej k dochucení grilovaného masa, polévek a salátů.
07.Čerstvou omytou petržel a špenát dáme společně s rostlinným olejem do nádoby a rozmixujeme. Poté přelijeme do hrnce, zahřejeme na 120 °C a vaříme 8 minut. Průběžně mícháme. Následně olej znovu důkladně dohladka rozmixujeme.
08.Přelijeme přes sítko a pak ještě jednou přes jemné plátno. Tekutinu nalijeme do cukrářského sáčku, který uzavřeme a zavěsíme špičkou dolů. Ve špičce se vyseparuje voda a šťávy z bylin. Ty podvážeme, abychom získali pouze čistý bylinkový olej.
09.Hotový olej přelijeme do čistých lahví a skladujeme v lednici až několik týdnů. Používáme jej k dochucení grilovaného masa, polévek a salátů.
Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.
Pro hodnocení se musíte PŘIHLÁSIT