Snadný zelený bylinkový olej
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
doba přípravy

Doba přípravy

30 min.

obtížnost

Obtížnost

Začátečník

Bylinkový olej se skvěle hodí na doplnění salátů, polévek, grilovaného masa nebo těstovin. A připravíte si ho velmi jednoduše! Šéfkuchař Roman Paulus natočil video návod, jak jasně zelený bylinkový olej připravit v kuchyňském robotu Monsieur Cuisine, ale snadno to zvládnete i s běžným kuchyňským vybavením. Kromě oleje, který není příliš aromatický (takže nejlépe slunečnicový), budete potřebovat špenát pro krásně zelenou barvu a nať dlouholisté petržele pro skvělou chuť. Samotný olej je pak potřeba ještě důkladně propasírovat a přecedit, abyste z něj dostali všechny zbytky bylinek. Ty ale nepřijdou vniveč a můžete je v kuchyni použít podobně jako třeba pesto.


Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 1 +

Zadejte počet porcí a my vám automaticky spočítáme potřebné suroviny.

  • 250 g listový špenát
  • 85 g listová petržel
  • 1 l slunečnicový olej

Orientační nutriční hodnoty

Energie

34 411 kJ / 8 221 kcal

Bílkoviny

9,80 g

Tuky

921,70 g

Vláknina

8,30 g

Sůl

0,60 g

Sacharidy

14,40 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

Postup pro manuální vaření v Monsieur Cuisine:

01.Do nádoby dáme omyté a osušené bylinky (listový špenát a petržel). Zalijeme slunečnicovým olejem a uzavřeme víko a mixujeme po dobu 1 minuty na 10 stupeň.

Můžeme použít i jiné měkké bylinky, jako bazalku, koriandr nebo estragon.

02.Následně zvýšíme teplotu na 120 °C a 8 minut mícháme zpětným chodem na stupeň 1. 

03.Poté 2 minuty mixujeme na stupeň č. 10, abychom dosáhli opravdu jemné konzistence.

04.Otevřeme víko, ze kterého stěrkou sundáme bylinky a celý obsah přecedíme skrze jemné sítko. Pomůžeme si pasírováním lžící. Pak scezený olej pomalu necháme protéct skrze jemné plátno. 

Bylinkovou pastu, která zbyde, uchováme v lednici a použijeme na těstoviny jako pesto.

05.Scezený olej nalijeme do cukrářského sáčku, uzavřeme, zavěsíme a necháme odstát špičkou dolů. Ve špičce se vyseparuje voda a šťávy z bylin. Ty podvážeme, abychom získali pouze čistý bylinkový olej.

: Pokud bychom vynechali poslední krok, olej by se mohl brzy zkazit.

06.Hotový olej přelijeme do čistých lahví a skladujeme v lednici až několik týdnů. Používáme jej k dochucení grilovaného masa, polévek a salátů.

Postup bez Monsieur Cuisine: 

07.Čerstvou omytou petržel a špenát dáme společně s rostlinným olejem do nádoby a rozmixujeme. Poté přelijeme do hrnce, zahřejeme na 120 °C a vaříme 8 minut. Průběžně mícháme. Následně olej znovu důkladně dohladka rozmixujeme.

08.Přelijeme přes sítko a pak ještě jednou přes jemné plátno. Tekutinu nalijeme do cukrářského sáčku, který uzavřeme a zavěsíme špičkou dolů. Ve špičce se vyseparuje voda a šťávy z bylin. Ty podvážeme, abychom získali pouze čistý bylinkový olej.

09.Hotový olej přelijeme do čistých lahví a skladujeme v lednici až několik týdnů. Používáme jej k dochucení grilovaného masa, polévek a salátů.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte 

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo