Pomazánka z černého kořene a uzeného lososa

play Přehrát video recept
Pomazánka z černého kořene a uzeného lososa
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
doba přípravy

Doba přípravy

1 hod. 30 min.

obtížnost

Obtížnost

Začátečník

Černý kořen je znám rovněž jako Hadí mord. Tento název pochází od pověry, že pokud se černý kořen vloží hadovi do tlamy – zahyne. Chuť černého kořene se často přirovnává k bílému chřestu, ovšem bez vláknité struktury. Je bohatým zdrojem vitaminů A, B1 a E a minerálních látek. Podávat ho můžete vařený, politý máslem a posypaný praženou strouhankou nebo s různými omáčkami (velmi dobře chutná s bešamelovou nebo holandskou omáčkou). Můžete ho také upéct v troubě, přidat do míchaných vajíček, omelety nebo různých zeleninových salátů. V dnešním díle Kulinářské akademie Lidlu se naučíte, jak připravit chutnou a zdravou pomazánku z černého kořene. Podívejte se na jednoduchý videorecept Romana Pauluse a dozvíte se vše potřebné.

Tagy

Party

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 1 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Pomazánka z černého kořene a uzeného lososa

  • 300 g černého kořene
  • 1 × lžíce másla
  • sůl
  • pepř
  • 3 × stroužky česneku
  • 1 × červené cibule
  • 100 g lososa uzeného teplým kouřem
  • 2 × lžíce čerstvého sýra Crème fraîche
  • 30 g sekaného čerstvého koriandru
  • 50 ml extra panenského olivového oleje
  • 1 × citron (šťáva)
  • chléb k servírování
  • paprika na nudličky na ozdobu
  • řeřicha na ozdobu

Orientační nutriční hodnoty

Energie

4 686 kJ / 1 120 kcal

Bílkoviny

36,10 g

Tuky

78,20 g

Vláknina

13,60 g

Sůl

1,90 g

Sacharidy

79,00 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.Černý kořen důkladně oloupeme a uvaříme v lehce osolené vodě skoro do měkka. Po vychladnutí ho orestujeme na másle, opepříme, osolíme, přidáme najemno nasekané oloupané stroužky česneku, podlijeme vodou a necháme mírně podusit.

02.Celou směs přendáme do mixéru a mixujeme, ne však úplně najemno. Po krátkém zchladnutí přidáme nakrájenou červenou cibuli, lososa zbaveného kůže a natrhaného na malé kousky a zjemníme čerstvým sýrem Crème fraîche. Dochutíme nasekaným čerstvým koriandrem, olivovým olejem, citronovou šťávou a případně ještě trochou soli a pepře.

03.Podáváme na křupavém chlebu, který jsme opekli v pánvi s olivovým olejem, ozdobené nudličkami červené papriky a výhonky řeřichy.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo