Plněné ořechy
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda prázdná hvězda prázdná
kuchyně

Kuchyně

Česká

doba přípravy

Doba přípravy

1 hod. 30 min.

obtížnost

Obtížnost

Pokročilý

Plněné (neboli slepované) ořechy patří k tradičnímu cukroví českých Vánoc. Pokud nevíte, jak přesně na ně, pomůže vám jednoduchý video recept šéfkuchaře Romana Pauluse. Naučíte se připravit těsto z hladké i hrubé mouky a mletých ořechů (ačkoliv cukroví má tvar vlašáků, můžete použít i lískové oříšky). Zjistíte, jestli je třeba vymazávat formičky máslem, a nakonec zvládnete připravit i výborný máslový krém s další várkou mletých ořechů. A kdyby vám to bylo málo, namíchejte si ještě trochu čokoládové polevy a ořechy v ní z poloviny namočte.

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 1 +

Zadejte počet porcí a my vám automaticky spočítáme potřebné suroviny.

Těsto

  • 150 g hrubé mouky
  • 150 g hladké mouky
  • 130 g ořechů (vlašské/lískové)
  • 100 g cukru
  • 150 g másla
  • 1 × vejce „S“

Krém

  • 100 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 100 g ořechů (vlašské/lískové)
  • 16 g tuzemáku
  • ochucovací pasta s tonkovými boby Belbake

Zdobení

Orientační nutriční hodnoty

Energie

22 194 kJ / 5 305 kcal

Bílkoviny

72,50 g

Tuky

359,80 g

Vláknina

24,20 g

Sůl

1,70 g

Sacharidy

461,70 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.Obě mouky, cukr, mleté ořechy, změklé máslo a vejce zpracujeme v robotu v kompaktní těsto. Z toho následně vypracujeme váleček, zabalíme do potravinové fólie a necháme v lednici minimálně 3 hodiny (ideálně do druhého dne) odpočinout.

02.Z odleželého těsta ukrajujeme kousky, které vtlačujeme do formiček, které jsme předem vymazali máslem.

První várku vkládejte do lehce vymazaných kovových formiček, další dávky už však znovu vymazávat nemusíte. 

03.Pečeme v troubě rozehřáté na 170 °C s programem horkovzduch 10–15 minut do růžova. Ještě vlažné z formiček vyklopíme a necháme zcela vychladnout.

04.Máslo, cukr a mleté ořechy vyšleháme do krému a ke konci přidáme i tuzemák a trochu ochucovací pasty z fazolí tonka (množství přibližně o velikosti 1–2 lískových ořechů). Hotový přendáme do cukrářského sáčku. 

05.Krémem naplníme a spojíme dvě pečené skořápky a ořech z poloviny namočíme do čokoládové polevy. Skladujeme v lednici, kde vydrží až několik týdnů.

Jak připravit čokoládovou polevu se dozvíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte 

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo