Kuchyně
Česká
Počet porcí
6 porcí
Doba přípravy
12 hod.
Obtížnost
Pokročilý
Pečená kachna je oblíbeným nedělním obědem nejenom v Česku, ale i na Slovensku, a tak šéfkuchař Marcel Ihnačák natočil video recept s přehledným návodem na pečenou kachnu na červeném víně s mandlemi a domácí bramborovou kaší jako přílohou. Naučíte se všechny triky, které vám pomohou zajistit skvělou chuť, jemné maso a křupavou kůrčičku. Zároveň, protože kachna se peče alespoň 2 hodiny, zvládnete během toho připravit i domácí bramborovou kaši a omáčku na dochucení. Nakonec zbývá jen svolat všechny hosty ke stolu!
Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.
Energie
5 799 kJ / 1 386 kcal
Bílkoviny
54,00 g
Tuky
95,50 g
Vláknina
8,50 g
Sůl
2,10 g
Sacharidy
59,70 g
Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.
01.Kachnu den předem osolíme a necháme ji odpočinout v lednici.
02.Druhý den ji přendáme na plech, opepříme, podlijeme vínem, přidáme bobkové listy a pečeme v troubě rozehřáté na 180 °C asi 2 hodiny. Během pečení poléváme výpekem.
V případě potřeby můžeme přidat i vodu.
03.Hotovou kachnu přendáme na talíř.
04.Oloupané brambory nakrájíme na menší kousky a uvaříme ve vroucí osolené vodě.
05.Na pánvi rozpustíme 55 g másla s olejem.
06.Brambory scedíme a vodu dáme stranou (nevyléváme). Přidáme k nim rozpuštěné máslo s olejem a rozmixujeme na kaši. Během mixování přiléváme i vodu z brambor, abychom docílili požadované konzistence. Kaši promícháme, ochutnáme a případně osolíme.
07.Na pánvi s olejem rozpustíme 55 g másla, přidáme mouku a smažíme, dokud jíška nezíská zlatavou barvu.
08.Kachní výpek (vše, co zbylo v pekáči po pečení kachny) přecedíme a přivedeme do varu. Pomocí lžíce sbíráme tuk, aby nebyla příliš mastná. Přidáme džem, metličkou promícháme a zahustíme jíškou. Dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou. Vaříme na mírném ohni asi 5 minut.
09.Mandle opražíme v suché pánvi, následně nasekáme a přendáme do mísy. Do pánve dáme olej, lžíci másla a zprudka osmahneme podélně přepůlené bílé části lahůdkové cibulky. Osolíme a opepříme.
10.Kaši s kachnou podáváme na talíři. Přidáme osmaženou cibuli, zalijeme omáčkou a ozdobíme nakrájenou zelenou částí lahůdkové cibulky a mandlemi.
Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.
Pro hodnocení se musíte PŘIHLÁSIT