Pasta all’amatriciana
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Italská

počet porcí

Počet porcí

4 porce

doba přípravy

Doba přípravy

30 min.

obtížnost

Obtížnost

Začátečník

Pasta all’amatriciana – tradiční italský recept z města Amatrice s guanciale, rajčaty a pecorinem. Objevte chuť římské kuchyně s Riccardem Lucquem.

Riccardo Lucque

Riccardo Lucque

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 4 +

Zadejte počet porcí a my vám automaticky spočítáme potřebné suroviny.

  • 200 g guanciale Italiamo
  • 50 g extra panenský olivový olej Italiamo
  • 1 × stroužek česnek
  • 300 g loupaná krájená rajčata s bazalkou Italiamo
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • čerstvá bazalka
  • keramický mlýnek s pepřem Kania
  • 400 g sušené těstoviny maccheroni Italiamo
  • 200 g pecorino romano Italiamo

Orientační nutriční hodnoty

Energie

4 260 kJ / 1 014 kcal

Bílkoviny

30,20 g

Tuky

65,40 g

Vláknina

3,80 g

Sůl

3,50 g

Sacharidy

74,10 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.Guanciale nakrájíme na nudličky a opečeme v rozehřáté pánvi s trochou olivového oleje dokřupava. Guanciale pustí hodně tuku. Přidáme oloupaný celý stroužek česneku a ještě pár minut restujeme. Křupavé guanciale necháme okapat na papírové utěrce.

02.Na tuku, který se vyškvařil z guanciale, připravíme omáčku. Tuk přelijeme do hrnce, přilijeme trochu oleje, přidáme celý stroužek česneku, který jsme restovali s guanciale, a rajčata z plechovky. Lehce osolíme a necháme vařit 15–20 minut. Omáčku opepříme podle chuti. 5 minut před koncem přidáme stonky bazalky a dovaříme. 

03.Těstoviny vložíme do vroucí osolené vody a uvaříme al dente.

Správně osolená voda na vaření těstovin obsahuje 15 g soli na 1 litr vody.

04.Do pánve, v níž jsme restovali guanciale, dáme omáčku, uvařené těstoviny a trochu vody z vaření těstovin a mícháme. Přidáme nastrouhané pecorino a mícháme, až vznikne krémová konzistence.

05.Těstoviny podáváme v hlubším talíři s křupavým guanciale, posypeme nastrouhaným sýrem pecorino a ozdobíme lístky bazalky.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte 

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo