Nebeský koláč
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Česká

počet porcí

Počet porcí

20 porcí

doba přípravy

Doba přípravy

1 hod.

obtížnost

Obtížnost

Pokročilý

Připravte si božský smetanový moučník s vlašskými ořechy podle Lidl Cukrárny. 

Tagy

Koláče

Markéta Krajčovičová

Markéta Krajčovičová

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 20 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Krém

  • 300 ml smetany ke šlehání Pilos (obsah tuku 33 %)
  • 80 g krupicového cukru Castello
  • 1 × vanilinový cukr Castello
  • 2 × lžíce hladké mouky Castello
  • 1 × lžíce bramborového škrobu Castello
  • 250 g másla Pilos

Těsto

  • 200 g krupicového cukru Castello
  • 2 × vejce
  • 200 g másla Pilos
  • 2 × lžička smetany ke šlehání Pilos (obsah tuku 33 %)
  • 2 × lžička jedlé sody Castello
  • 500 g hladké mouky Castello
  • polohrubá mouka Castello na posypání
  • 200 ml Tuzemáku Alliance

Ořechová směs

  • 150 g másla Pilos
  • 4 × lžíce medu Marlene
  • 80 g krupicového cukru Castello
  • 350 g nasekaných ořechů (mandle a lískové ořechy)

Orientační nutriční hodnoty

Energie

2 215 kJ / 529 kcal

Bílkoviny

7,00 g

Tuky

33,90 g

Vláknina

2,70 g

Sůl

0,80 g

Sacharidy

46,00 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

Krém

01.Na rozehřátou pánev nalijeme smetanu, přisypeme cukr, vanilinový cukr a vše smícháme. Mouku smícháme s bramborovým škrobem a přidáme do pánve. Ve směsi se mohou tvořit hrudky, ale nakonec se dobře spojí. Hotovou směs přendáme do misky a necháme vychladnout. Poté v kuchyňském robotu rozšleháme máslo a postupně přidáváme připravený základ krému. Vymícháme dohladka.

Těsto a ořechová směs

02.V kuchyňském robotu smícháme nejdříve cukr, vejce a změklé máslo. Přidáme smetanu a sodu smíchanou s moukou. Těsto ještě zpracujeme rukama na válu a necháme chvíli odpočinout. Těsto rozdělíme na poloviny a ještě jednou rukama zpracujeme. Protože je křehké, vyválíme ho přímo na pečicím papíru, který lehce pomoučníme. Těsto pomoučníme i na povrchu, aby se nelepilo na váleček. Přebytečné okraje ořízneme a přendáme na plechy.

03.Připravíme ořechovou směs. Na pánvi rozehřejeme máslo, přidáme 3–4 lžíce medu a cukr. Když se máslo rozpustí, přisypeme ořechy a chvíli pražíme. Jakmile směs začne tuhnout, nalijeme ji na jeden plát těsta a rovnoměrně rozprostřeme po povrchu. Těsto bez ořechů pečeme v předehřáté troubě na 175 °C asi 10 minut, těsto s ořechy 15–17 minut.

04.Tip: Do těsta můžeme přidat i dvě lžíce medu.

Nebeský koláč

05.Upečený vychladlý plát bez ořechů pokapeme Tuzemákem a potřeme krémem. Navrch položíme vychladlý plát s ořechy. Hotový koláč necháme pár hodin odležet (nejlépe do druhého dne).

Servírování

06.Před podáváním ořežeme okraje koláče a nakrájíme na menší kousky.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo