Meruňkové knedlíky
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Česká

počet porcí

Počet porcí

4 porce

doba přípravy

Doba přípravy

1 hod. 30 min.

obtížnost

Obtížnost

Pokročilý

Kdo by nemiloval ovocné knedlíky jako od babičky? Vyzkoušejte recept Romana Pauluse na meruňkové knedlíky a připomeňte si, jak chutná léto u babičky na chalupě.


Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 4 +

Zadejte počet porcí a my vám automaticky spočítáme potřebné suroviny.

Těsto:

  • 300 g brambory
  • 1 × špetka sůl Kania
  • 2 × vejce „M“
  • 250 g tučný tvaroh Pilos
  • 150 g pšeničná krupice Belbake
  • 150 g hrubá mouka Belbake + na pomoučnění

Plněné knedlíky:

  • 500 g meruňky
  • 1 × citron (kůra)
  • dle chuti tuzemák Alliance
  • 20 g vanilkový cukr

Orestovaná strouhanka:

  • 300 g strouhanka Belbake
  • 2 × lžíce máslo Pilos
  • dle chuti cukr krupice Belbake
  • dle chuti skořice mletá Kania

Meruňkový rozvar:

  • 500 g meruňky
  • 100 g cukr krupice Belbake
  • 30 ml tuzemák Alliance

Na servírování:

  • na posypání tvrdý tvaroh na strouhání Pilos
  • na posypání cukr moučka Belbake
  • na ozdobu čerstvá máta

Orientační nutriční hodnoty

Energie

4 851 kJ / 1 159 kcal

Bílkoviny

35,70 g

Tuky

20,20 g

Vláknina

14,30 g

Sůl

1,20 g

Sacharidy

205,70 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

Těsto:

01.Den dopředu připravíme brambory. Celé brambory i se slupkou omyjeme, vložíme do hrnce s vodou, přivedeme k varu a vaříme podle velikosti asi 15 minut doměkka. Scedíme, necháme vychladnout a oloupeme.

02.Druhý den brambory propasírujeme skrz lis na brambory, osolíme, v míse smícháme s vejci a tvarohem a důkladně promícháme. Přisypeme krupici a hrubou mouku, promícháme, přendáme na pracovní plochu a vypracujeme. 

Plněné knedlíky:

03.Z těsta vytvarujeme váleček, odřízneme potřebné množství těsta a zabalíme do něj meruňky, které jsme předtím vypeckovali.

Pokud máte větší meruňky, použijte do každého knedlíku polovinu, menší meruňky můžete použít celé.

04.V hrnci přivedeme k varu vodu, ochutíme ji kousky citronové kůry, které připravíme škrabkou, tuzemákem a vanilkovým cukrem. Do této vody vkládáme knedlíky a vaříme podle velikosti 8–10 minut, záleží na velikosti a zralosti meruněk.

Orestovaná strouhanka:

05.V pánvi necháme rozpustit máslo a orestujeme strouhanku s cukrem a skořicí. Po uvaření knedlíky v této směsi obalíme.  

Meruňkový rozvar:

06.Meruňky, cukr a tuzemák vložíme do hrnce a rozvaříme na konzistenci podobnou džemu. 

Pokud máte tvrdší meruňky, přidejte trochu vody, aby se lépe rozvařily.

Servírování:

07.Knedlíky obalené ve strouhance podáváme s meruňkovým rozvarem a strouhaným tvarohem, posypeme moučkovým cukrem a dozdobíme snítkou máty.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte 

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo