Medovník
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda prázdná 13×
kuchyně

Kuchyně

Evropská

počet porcí

Počet porcí

12 porcí

doba přípravy

Doba přípravy

4 hod. 10 min.

obtížnost

Obtížnost

Pokročilý

Medovník si objednáte snad v každé cukrárně, nebo si ho můžete připravit sami doma. Zkuste to a uvidíte, že bude chunat mnohem lépe.

Tagy

Dorty

Markéta Krajčovičová

Markéta Krajčovičová

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 12 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Těsto

  • 100 g másla Pilos
  • 120 g cukru krystal Belbake
  • 50 ml plnotučného mléka Pilos
  • 4 × lžíce medu
  • 2 × vejce "M"
  • 2 × lžíce octa
  • 500 g polohrubé mouky Belbake
  • 1,5 × lžíce jedlé sody Belbake
  • cukrový sirup
  • 100 g Kalifornských vlašských ořechů Alesto Fine

Krém

  • 500 ml plnotučného mléka Pilos
  • 4 × lžíce hladké mouky Castello
  • 200 g másla Pilos
  • 1 × kondenzované mléko Pilos

Orientační nutriční hodnoty

Energie

2 554 kJ / 610 kcal

Bílkoviny

11,60 g

Tuky

31,70 g

Vláknina

1,90 g

Sůl

1,40 g

Sacharidy

70,90 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

Těsto

01.Připravíme vodní lázeň, ve které rozpustíme kousky másla, cukr, mléko a med. Směs nevaříme. Po spojení všech přísad odstavíme z vodní lázně a přimícháme vejce s octem. Takto připravenou směs nalijeme do robota. Po chvíli přisypeme polohrubou mouku smíchanou se sodou a opět promícháme. Na pomoučněném válu rukama zpracujeme těsto do tvaru válečku, který nožem rozdělíme na 4 části. Každou část zabalíme do potravinové fólie a vložíme na chvíli do lednice. Po vyjmutí vyválíme jednotlivé části těsta na pomoučněném válu do tvaru čtverce o tloušťce asi 4 mm. Každý zvlášť přendáme na pekáč vyložený pečicím papírem. Vidličkou těsto lehce propícháme. Pečeme dozlatova v předehřáté troubě na 170 °C asi 10 minut.

Krém

02.Do rendlíku nalijeme mléko, nasypeme mouku a vaříme za stálého míchání metličkou do zhoustnutí. Směs přelijeme na talíř a necháme vychladnout. Do robotu vložíme máslo, mícháme a postupně po malých dávkách přidáváme připravenou kaši. Nakonec přidáme kondenzované mléko, které jsme předtím vařili ponořené ve vodě asi 3,5 hodiny.

Medovník

03.Vychladlá těsta okrojíme pomocí spodní části dortové formy do kruhového tvaru a pokapeme cukrovým sirupem, který rozetřeme po celém povrchu.

04.Krém naneseme (stačí slabá vrstva) na první, druhou i třetí část korpusu, který na sebe navrstvíme a prsty lehce přitlačíme. Takto připravený dort potřeme zbylým krémem po celém povrchu. Na závěr posypeme rozemletými okrojky upečeného těsta, povrch uhladíme dohladka, ozdobíme ořechy a přendáme na podnos.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo