Kuřecí játra na smetaně
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Česká

počet porcí

Počet porcí

4 porce

doba přípravy

Doba přípravy

40 min.

Drůbeží játra na cibulce jsou dnes už klasickým receptem, a tak se šéfkuchař Roman Paulus rozhodl, že je krapet ozvláštní. Na jeho recept budete kromě samotných jater a cibule potřebovat i žampiony, česnek, nakrájenou papriku, ale i brandy, se kterou se naučíte játra ve wok pánvi správně oflambovat. Flambování je jednodušší, než se zdá, a tak budete mít rychle hotovo a na závěr postačí už jen přidat smetanu a nechat zredukovat omáčku do požadované hustoty. Podávejte s knedlíkem, rýží nebo čímkoliv dalším, co máte rádi.

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 4 +

Zadejte počet porcí a my vám automaticky spočítáme potřebné suroviny.

  • 4 × lžíce rostlinný olej Primadonna
  • 800 g kuřecí játra Řezníkova čerstvá porce
  • 2 × lžíce hladká mouka Belbake
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • keramický mlýnek s pepřem 4 druhů Kania
  • 2 × cibule
  • 100 g žampiony
  • 4 × stroužek česnek
  • 100 g červená paprika
  • 1 × snítka čerstvý tymián
  • 100 ml brandy
  • 250 ml čerstvá smetana (33 % tuku) Pilos
  • 1 × snítka listová petržel
  • hrnečkové knedlíky

Orientační nutriční hodnoty

Energie

3 268 kJ / 781 kcal

Bílkoviny

52,70 g

Tuky

47,90 g

Vláknina

1,80 g

Sůl

1,50 g

Sacharidy

16,00 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.Játra promícháme s hladkou moukou a v rozpálené wok pánvi s rozehřátým olejem je propečeme. Hotové osolíme, opepříme a vyndáme z pánve. 

02.Na výpeku v pánvi orestujeme najemno nakrájenou cibuli. Po chvíli přidáme na čtvrtiny nakrájené žampiony, najemno nasekaný česnek a kousky červené papriky. Ochutíme nasekaným tymiánem. 

03.Do pánve vrátíme játra, přilijeme brandy a pokud se nám povede, jídlo v pánvi oflambujeme. 

Pokud vaříte na otevřeném ohni (plynový sporák) odpařovaný alkohol může snadno chytnout od ohně pod pánví. Pokud používáte jiný systém ohřevu, bude potřeba pánev zapálit dlouhou hořící špejlí.

04.Následně do pánve nalijeme smetanu, provaříme a necháme zredukovat. Hotové dochutíme nasekanou listovou petrželí, solí a pepřem.

05.Podáváme ideálně s domácím hrnečkovým knedlíkem, ozdobené lístkem listové petržele.

Jak připravit snadný hrnečkový knedlík zjistíme v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte 

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo