Kuchyně
Česká
Počet porcí
2 porce
Doba přípravy
45 min.
Obtížnost
Pokročilý
Chcete-li si pochutnat na opravdové zvěřinové dobrotě, vyzkoušejte video recept šéfkuchaře Marcela Ihnačáka, který připravil jelení kýtu na houbách a celeru. Naučíte se připravit jednoduchou marinádu na zvěřinu, samotné jelení steaky z kýty a samozřejmě i houbovou omáčku. Jejím základem je kromě hlívy a žampionů i restovaný celer, který jelení maso krásně doplní a zároveň bude sloužit i jako lehká příloha.
Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.
Energie
4 058 kJ / 970 kcal
Bílkoviny
69,50 g
Tuky
51,80 g
Vláknina
8,80 g
Sůl
1,40 g
Sacharidy
44,60 g
Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.
01.Do rozpálené pánve s olejem dáme na menší kousky nakrájený celer, osolíme, opepříme a restujeme dozlatova přibližně 10 minut. Přihodíme nadrobno nasekané 3 stroužky česneku a tymián. Přidáme 20 g másla a zalijeme šťávou z poloviny citronu.
02.Jakmile se celer restuje nakrájíme houby na menší kousky a orestujeme v druhé rozpálené pánvi s olejem. Osolíme, opepříme a podle potřeby přidáme olej tak, aby se houby nedusily ve vlastní šťávě. Přihodíme nadrobno nasekané 3 stroužky česneku a tymián. Podlijeme vínem a necháme provařit, dokud se z vína neodpaří alkohol.
Pokud máme v omáčce málo tekutiny, přidáme trochu teplé vody.
03.Přidáme jíšku, kterou jsme připravili z másla a 1 lžíce mouky.
Podrobné video, jak připravit jíšku, se dozvíte v triku Kulinářské akademie zde.
04.Osolené a opepřené jelení maso posypeme rozmarýnem, pokapeme olivovým olejem a necháme chvíli marinovat. Přendáme do rozehřáté pánve a grilujeme z obou stran. Před stáhnutím z ohně přidáme na každý steak plátek (10 g) másla. Přendáme na talíř, přikryjeme alobalem a necháme odpočinout přibližně 3 minuty.
05.Do pánve, ve které jsme připravovali steaky dáme trochu teplé vody a výpek přelijeme do houbové omáčky.
06.Jelení kýtu servírujeme s restovaným celerem a polníčkem přelitým hubovou omáčkou.
Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.
Pro hodnocení se musíte PŘIHLÁSIT