Grilované sardinky na rajčatové bruschettě

play Přehrát video recept
Grilované sardinky na rajčatové bruschettě
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Italská

počet porcí

Počet porcí

4 porce

doba přípravy

Doba přípravy

45 min.

obtížnost

Obtížnost

Začátečník

Sardinky nemusí být jen z konzervy! Tyto malé mořské rybičky plné chuti se skvěle hodí i na grilování, což dokazuje šéfkuchař Roman Paulus ve svém video receptu. Společně se podíváte na to, jak vyfiletované sardinky připravit na grilování v alobalu, čím je ochutit a na co si dát pozor. Výhoda sardinek je, že na grilu potřebují jen něco málo přes pět minut, což je tak akorát, abyste si stihli připravit rajčatový salát s česnekem, citronovou šťávou a čerstvými bylinkami. Ten společně s grilovanými sardinkami a opečenou bruschettou vykouzlí skvělé a svěží letní jídlo. 

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 4 +

Zadejte počet porcí a my vám automaticky spočítáme potřebné suroviny.

  • 800 g čerstvé sardinky bez hlavy
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • keramický mlýnek s pepřem Kania
  • keramický mlýnek s chilli Kania
  • extra panenský olivový olej Primadonna
  • 5 × stroužek česnek
  • 30 g citronová šťáva
  • 200 g rajčata
  • 1 × hrst bylinky (petržel, bazalka)
  • 1 × bageta croustille (případně bezlepková bageta)

Orientační nutriční hodnoty

Energie

2 929 kJ / 700 kcal

Bílkoviny

56,70 g

Tuky

33,60 g

Vláknina

2,50 g

Sůl

2,90 g

Sacharidy

39,40 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.Z dvou listů alobalu připravíme vaničku s vyvýšenými okraji, kterou potřeme olivovým olejem. Sardinky vyfiletujeme, ochutíme solí, pepřem, dle libosti i chilli a poklademe na připravený alobal. Větší sardinky rozevřeme a menší položíme na bok. Posypeme 3 stroužky nasekaného česneku, zakápneme citronovou šťávou a grilujeme 5–8 minut ve středně rozehřátém grilu. 

Jak očistit sardinky na 3 různé způsoby se dozvíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.

02.Rajčata očistíme a dužinu nakrájíme na kostky. Smícháme se 2 najemno nasekanými stroužky česneku, osolíme, opepříme a ochutíme čerstvě nasekanými bylinkami (my zvolili petržel a bazalku). Zakápneme lžící oleje a necháme stranou rozležet.

03.Světlé pečivo nakrájíme na plátky, které nasucho ogrilujeme dokřupava. 

Pro bezlepkovou variantu zvolte bezlepkové pečivo. Pro zdravější verzi celozrnné.

04.Následně bruschetty zakápneme olivovým olejem, navrstvíme na ně rajčatový salát a na vrch 2–3 grilované sardinky podle velikosti. Nakonec zakápneme výpekem z alobalové misky a podáváme.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte 

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo