Dušený králík na víně se švestkovou omáčkou

play Přehrát video recept
Dušený králík na víně se švestkovou omáčkou
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Evropská

počet porcí

Počet porcí

4 porce

doba přípravy

Doba přípravy

1 hod.

obtížnost

Obtížnost

Pokročilý

Hledáte výjimečný recept na králíka? Navštivte stránky kuchynelidlu.cz a vyzkoušejte králíka se švestkovou omáčkou podle Romana Pauluse.

Tagy

Na víně

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 4 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 1,2 kg králičích dílů nebo čerstvý králík bez hlavy Čerstvá porce
  • mořská sůl v mlýnku Kania
  • černý pepř v mlýnku Kania
  • hladká mouka Castello (na zaprášení)
  • rostlinný olej Promienna
  • 50 g celeru
  • 50 g mrkve
  • 50 g petržele
  • 250 ml červeného vína Bordeaux Empereur
  • 1 × cibule
  • 50 g řapíkatého celeru
  • 100 g anglické slaniny na plátky Pikok
  • 1 × lžička rajčatového protlaku Mikado
  • 4 × lžíce švestkových povidel Sympathica
  • čerstvý rozmarýn
  • čerstvý tymián
  • 300 ml králičího vývaru
  • 1 × kakaový perník Tastino
  • 2 × lžíce másla Pilos
  • čerstvá petržel
  • 12 × brambor
  • 1 × červená cibule
  • 1 × stroužek česneku
  • 400 g mražených zelených fazolek Duc de Coeur
  • 8 × sušených švestek Gardis
  • čerstvá velkolistá petržel
  • 1 × hrst celých mandlí

Orientační nutriční hodnoty

Energie

5 610 kJ / 1 341 kcal

Bílkoviny

96,20 g

Tuky

53,80 g

Vláknina

18,30 g

Sůl

3,50 g

Sacharidy

136,30 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

Dušený králík na víně

01.Králíka omyjeme, vykostíme, kosti a ořezy použijeme na vývar. Maso nakrájíme na kousky, dáme do misky, osolíme, opepříme, pomoučíme a promícháme. Maso poté opečeme v hrnci na rozpáleném rostlinném oleji ze všech stran dozlatova. Opečené maso vrátíme zpět do misky. Do téhož hrnce nalejeme trochu oleje a na něm orestujeme na mírném plameni na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu. Jakmile je dozlatova opečená, podlejeme ji trochou vína. Přimícháme nahrubo nakrájenou cibuli, na kostičky nakrájený řapíkatý celer a 50 g slaniny na nudličky. Opět podlejeme trochou vína. V případě potřeby přilejeme olej. Po zredukování vína zarestujeme protlak, povidla a po chvíli přilejeme zbytek vína, necháme provařit a přidáme svazek bylinek. Do základu dáme orestované maso, promícháme a podlejeme králičím vývarem. Pod pokličkou dusíme ještě asi 30 minut za občasného míchání doměkka. Dochutíme na kousky nakrájeným perníkem v čokoládě. Nakonec vyndáme bylinky, zjemníme máslem a posypeme nadrobno nakrájenou petrželkou.

Opečené brambory

02.Brambory omyjeme a uvaříme ve vroucí osolené vodě do poloměkka. Poté je nakrájíme na čtvrtiny a osmažíme v pánvi na rozpáleném oleji dozlatova. Osolíme a posypeme petrželkou.

Fazolky

03.V pánvi na rozpáleném oleji osmažíme na nudličky nakrájenou červenou cibuli a na plátky nakrájený česnek. Poté přidáme fazolky, osolíme a opepříme.

Na posypání

04.V suché pánvi orestujeme zbylou na nudličky nakrájenou slaninu a s napůl rozkrojenými švestkami a mandlemi, které jsme zbavili slupky.

Servírování

05.Brambory a fazolky servírujeme zvlášť v misce, dušeného králíka na víně servírujeme do hlubokého talíře a posypeme mandlemi se slaninou.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo