Počet porcí
16 porcí
Doba přípravy
2 hod. 30 min.
Obtížnost
Pokročilý
Mohou být výborné rohlíky vyrobené bez lepku, vajec nebo mléka? Šéfkuchař Roman Paulus vás přesvědčí o tom, že rozhodně ano! Natočil video návod na bezlepkové rohlíčky z rýžové a pohankové mouky. Naučíte se nejenom založit těsto, ale také rohlíčky správně zamotat. Kromě toho, že je pak posypete vším, co máte na rohlíkách rádi – tedy například mákem, kmínem mořskou solí nebo sezamovými semínky, můžete je pak místo sádlem potřít rostlinným olejem, pokud byste chtěli, aby rohlíky byly navíc veganské. S čím si na nich pochutnáte, už je pak zcela na vás.
Energie
705 kJ / 168 kcal
Bílkoviny
3,10 g
Tuky
3,60 g
Vláknina
2,60 g
Sůl
0,53 g
Sacharidy
31,40 g
Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.
01.Droždí rozdrobíme do hrnečku, posypeme cukrem, 5 g pohankové mouky a zalijeme 75 ml vlažné vody. Na teplém místě necháme přibližně 10 minut vzejít.
02.Do velké mísy nasypeme rýžovou mouku, zbytek pohankové mouky, pečicí bezlepkovou směs, mletý mák, kypřicí prášek, sůl a nastartovaný kvásek. Zalijeme vlažnou vodou a rozehřátým sádlem a vypracujeme v robotu v hladké těsto. Následně přikryjeme potravinovou fólií a necháme asi 1,5 hodiny kynout na teplém místě.
03.Nakynuté těsto přendáme na pracovní vál a lehce jej zpracujeme. Rozdělíme jej na dva díly a z každého vyválíme kruh. Pokud chceme udělat velké rohlíky, kruh rozdělíme na 6 trojúhelníků. V případě malých rohlíčků uděláme dílů 8.
Aby se těsto nelepilo, na podsypání použijte pohankovou mouku.
04.Každý trojúhelník zarolujeme do tvaru rohlíku a položíme na pečicí plech vystlaný pečicím papírem. Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě 30 minut kynout.
05.Nakynuté rohlíky potřeme rozpuštěným sádlem a posypeme dle libosti kmínem, mákem či mořskou solí.
06.Pečeme v troubě vyhřáté na 250 °C asi 15 minut. Na dno trouby vložíme pekáč či hrnec s vodou, aby se těsto moc nevysušilo.
07.Po upečení rohlíky necháme před podáváním alespoň 15 minut vychladnout.
Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.
Pro hodnocení se musíte PŘIHLÁSIT