Domácí rohlíky bez lepku, mléka či vajec

play Přehrát video recept
Domácí rohlíky bez lepku, mléka či vajec
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
počet porcí

Počet porcí

16 porcí

doba přípravy

Doba přípravy

2 hod. 30 min.

obtížnost

Obtížnost

Pokročilý

Mohou být výborné rohlíky vyrobené bez lepku, vajec nebo mléka? Šéfkuchař Roman Paulus vás přesvědčí o tom, že rozhodně ano! Natočil video návod na bezlepkové rohlíčky z rýžové a pohankové mouky. Naučíte se nejenom založit těsto, ale také rohlíčky správně zamotat. Kromě toho, že je pak posypete vším, co máte na rohlíkách rádi – tedy například mákem, kmínem mořskou solí nebo sezamovými semínky, můžete je pak místo sádlem potřít rostlinným olejem, pokud byste chtěli, aby rohlíky byly navíc veganské. S čím si na nich pochutnáte, už je pak zcela na vás.

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 16 +

Zadejte počet porcí a my vám automaticky spočítáme potřebné suroviny.

  • 100 g rýžová mouka
  • 300 g bezlepková pečicí směs
  • 230 g hladká pohanková mouka + na podsypání
  • 5 g mletý mák
  • 5 g prášek do pečiva
  • 7 g sůl
  • 16 g čerstvé droždí
  • 9 g krupicový cukr
  • 375 ml voda
  • 45 g vepřové sádlo + na potření
  • na posypání mák, kmín nebo sůl

Orientační nutriční hodnoty

Energie

705 kJ / 168 kcal

Bílkoviny

3,10 g

Tuky

3,60 g

Vláknina

2,60 g

Sůl

0,53 g

Sacharidy

31,40 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.Droždí rozdrobíme do hrnečku, posypeme cukrem, 5 g pohankové mouky a zalijeme 75 ml vlažné vody. Na teplém místě necháme přibližně 10 minut vzejít. 

02.Do velké mísy nasypeme rýžovou mouku, zbytek pohankové mouky, pečicí bezlepkovou směs, mletý mák, kypřicí prášek, sůl a nastartovaný kvásek. Zalijeme vlažnou vodou a rozehřátým sádlem a vypracujeme v robotu v hladké těsto. Následně přikryjeme potravinovou fólií a necháme asi 1,5 hodiny kynout na teplém místě.

03.Nakynuté těsto přendáme na pracovní vál a lehce jej zpracujeme. Rozdělíme jej na dva díly a z každého vyválíme kruh. Pokud chceme udělat velké rohlíky, kruh rozdělíme na 6 trojúhelníků. V případě malých rohlíčků uděláme dílů 8. 

Aby se těsto nelepilo, na podsypání použijte pohankovou mouku.

04.Každý trojúhelník zarolujeme do tvaru rohlíku a položíme na pečicí plech vystlaný pečicím papírem. Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě 30 minut kynout.

05.Nakynuté rohlíky potřeme rozpuštěným sádlem a posypeme dle libosti kmínem, mákem či mořskou solí.

06.Pečeme v troubě vyhřáté na 250 °C asi 15 minut. Na dno trouby vložíme pekáč či hrnec s vodou, aby se těsto moc nevysušilo.

07.Po upečení rohlíky necháme před podáváním alespoň 15 minut vychladnout.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte 

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo