Bůček na česneku a rozmarýnu s dýní

play Přehrát video recept
Bůček na česneku a rozmarýnu s dýní
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda prázdná hvězda prázdná
počet porcí

Počet porcí

6 porcí

doba přípravy

Doba přípravy

2 hod.

obtížnost

Obtížnost

Pokročilý

Pečený vepřový bůček je pochoutka, na kterou se vyplatí počkat. Správně propečený je někdy až za dvě hodiny, ale každá minuta čekání dodává tomuto jídlu skvělou chuť. To ví i šéfkuchař Marcel Ihnačák, který natočil video návod na to, jak takový vepřový bok správně nařezat, nakořenit a hlavně upéct. Jako přílohu můžete vyzkoušet bramborovo-dýňovou kaši s petrželí, která je skvělou sezónní alternativou běžné bramborové kaše. Pochutnáte si ale třeba i jen tak – s kouskem čerstvého chleba.

Tagy

Bez lepku

Marcel Ihnačák

Marcel Ihnačák

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 6 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Bůček

  • 1 kg vepřový bůček s kostí a kůží Řezníkova čerstvá porce
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • keramický mlýnek s pepřem Kania
  • 1 × lžíce mletá sladká paprika Kania
  • olivový olej Primadonna
  • 1 × cibule
  • 3 × stroužky česnek
  • 1 × hrst čerstvý rozmarýn

Příloha

  • 1 × cibule
  • 3 × stroužky česnek
  • 1 × dýně hokaido
  • 200 g brambory
  • 2 × lžíce máslo Pilos
  • 1 × hrst čerstvá listová petržel

Orientační nutriční hodnoty

Energie

4 385 kJ / 1 048 kcal

Bílkoviny

19,00 g

Tuky

97,30 g

Vláknina

6,10 g

Sůl

2,20 g

Sacharidy

26,10 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

Bůček:

01.Kůži na mase nařežeme, ochutíme solí, pepřem, posypeme mletou paprikou, polijeme olivovým olejem a ten rovnoměrně rozetřeme na maso. Cibuli a česnek nakrájíme na plátky a čerstvý rozmarýn natrháme nahrubo. Přidáme k masu. Přilijeme teplou vodu a pečeme ve vyhřáté troubě rozpálené na 200 °C 1,5–2 hodiny. Během celé doby pečení bůček podléváme výpekem. 

02.Hotové maso přendáme na talíř, výpek scedíme a cibuli s česnekem propasírujeme skrze sítko. Z výpeku odebereme tuk a vaříme, dokud se nezredukuje. Nakonec zjemníme lžící másla. 

Příloha:

03.Nadrobno nasekanou cibuli orestujeme v hrnci s rozpáleným olejem. Přidáme najemno nasekaný česnek a ochutíme solí a pepřem. Jakmile se základ restuje připravíme dýni. hokaido podélně rozpůlíme, oloupeme, vydlabeme semínka a nakrájíme na menší kousky. Očištěné brambory nakrájíme na kousky. Brambory a dýni přidáme do základu, osolíme, opepříme, promícháme a chvíli restujeme. Podlijeme vroucí vodou, přiklopíme pokličkou a na mírném ohni dusíme doměkka. Přílohu rozšťoucháme, zjemníme 1 lžící másla a nasekanou petrželku.

Servírování: 

04.Bůček servírujeme s přílohou přelitý výpekem a posypaný petrželkou.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo