Blini
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
počet porcí

Počet porcí

3 porce

doba přípravy

Doba přípravy

1 hod.

obtížnost

Obtížnost

Začátečník

Už jste někdy vyzkoušeli blini (pozor, vyslovují se „bliny“)? Jedná se o lívanečky, při jejichž přípravě se používá pohanková mouka. Recept na ně představí šéfkuchař Roman Paulus. Blini pochází z tradiční ruské kuchyně, kde se servírují převážně s kaviárem, ale můžete si je připravit, stejně jako Roman Paulus, s uzeným lososem, zakysanou smetanou a nasekanou pažitkou. Anebo jakkoliv jinak – například i na sladko jako základ dobré snídaně. Jejich příprava je jednoduchá a hravě je zvládnete rovnou na poprvé.

Tagy

Party

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 3 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

3 porce = 15 lívanců

  • 90 g hladká mouka
  • 90 g pohanková mouka
  • 18 g čerstvé droždí
  • 200 g plnotučné mléko
  • 1 × vejce “M”
  • 1 × špetka sůl
  • rostlinný olej
  • uzený losos
  • tučná zakysaná smetana Créme Fraiche (30 % tuku)
  • čerstvá pažitka

Orientační nutriční hodnoty

Energie

1 199 kJ / 287 kcal

Bílkoviny

12,40 g

Tuky

5,70 g

Vláknina

4,30 g

Sůl

0,30 g

Sacharidy

45,20 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.Obě mouky, rozdrobené droždí, vlažné mléko, vejce a špetku soli promícháme a necháme na teplém místě nakynout ideálně do zdvojnásobení.

02.V rozpálené pánvi s trochou rostlinného oleje smažíme menší lívance, které hotové odkládáme na papírovou utěrku okapat.

03.Tradičně se podávají s kaviárem, my si je však dokončíme plátkem uzeného lososa, lžičkou tučné zakysané smetany a nasekanou čerstvou cibulkou.

04.Pro sladkou variantu podávejte lívance se zakysanou smetanou a povidly nebo borůvkovým přelivem.

Pro bezlepkovou variantu je možné použít jenom pohankovou mouku. Počítejte však s tím, že lívance nebudou tolik nadýchané.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo