Jak vařit ovoce a zeleninu, aby nedocházelo ke ztrátě vitamínů?
Vaření je proces, během kterého dochází k výrazným změnám struktury, konzistence a chuti ovoce a zeleniny. Vařené produkty jsou lehce stravitelné, protože při vysoké teplotě dochází k rozpadu škrobu, změkčení vlákniny, srážení bílkovin a povolení tkáně produktu. Bohužel vaření způsobuje i ztrátu části výživných látek. Existuje ale několik způsobů, jak tyto ztráty omezit na minimum:
– Zelenina vařená bez zbavení slupky (např. brambory) uchovává více vitamínů, protože ty se nejčastěji nacházejí právě pod ní. Před vařením je však nutné slupku důkladně umýt.
– Produkty, které vaříme ve větších kouscích, ztratí mnohem méně vitamínů než ty, které jsou nakrájené nadrobno. Nejlepší je nakrájet zeleninu až po uvaření.
– Zeleninu vaříme jen krátce, dokud nebude al dente – příliš dlouhé vaření snižuje množství výživných látek.
– Většina výživných látek během tepelného zpracování pronikne do vody, ve které se zelenina vařila. Proto ji nevyléváme, můžeme z ní připravit například polévku.
Co ještě je dobré vědět?
– Zeleninu (kromě luštěnin a červené řepy) vkládáme do osolené vroucí vody – tímto způsobem zničíme askorbinázu, což je enzym, který způsobuje oxidaci vitamínu C.
– Když spolu vaříme různé druhy zeleniny, nejdříve do hrnce dáváme ty tvrdší - zeleninu, která vyžaduje jen krátký čas vaření, dáváme až na konec.
– Zeleninu s odlišným pH faktorem je nutné vařit zvlášť a spojit ji teprve ke konci vaření.
– Když vaříme zelenou zeleninu, je dobré k ní přidat trochu mléka, které zneutralizuje negativní vliv kyseliny šťavelové.
– Když vaříme zeleninu, která obsahuje karoten, např. mrkev nebo dýni, doporučuje se přidat k vaření trochu másla – díky tomu se karoten lépe rozpustí, barva bude intenzivnější a stravitelnost zeleniny lepší.
– Višně, maliny, černý rybíz a jahody bychom neměli vařit v hliníkových nebo cínových hrncích, protože ovoce pak změní barvu.
Sushi, jarní a letní závitky či polévky pho bo nebo miso patří v poslední době k nejoblíbenějším pokrmům. Je to tak, asijská kuchyně v našich…
Pokud vás přepadla chuť na chapadla nebo jiné mořské plody, není důvod čekat na dobu dovolených. Dobroty jako mušle, krevety nebo olihně si můžete…
Sluníčko svítí, venku je teplo, tak proč se zavírat do kuchyně. Díky vynálezu grilu můžeme snadno a pohodlně vařit i pod širým nebem a ještě si u…