Jak vařit ovoce a zeleninu, aby nedocházelo ke ztrátě vitamínů?
Vaření je proces, během kterého dochází k výrazným změnám struktury, konzistence a chuti ovoce a zeleniny. Vařené produkty jsou lehce stravitelné, protože při vysoké teplotě dochází k rozpadu škrobu, změkčení vlákniny, srážení bílkovin a povolení tkáně produktu. Bohužel vaření způsobuje i ztrátu části výživných látek. Existuje ale několik způsobů, jak tyto ztráty omezit na minimum:
– Zelenina vařená bez zbavení slupky (např. brambory) uchovává více vitamínů, protože ty se nejčastěji nacházejí právě pod ní. Před vařením je však nutné slupku důkladně umýt.
– Produkty, které vaříme ve větších kouscích, ztratí mnohem méně vitamínů než ty, které jsou nakrájené nadrobno. Nejlepší je nakrájet zeleninu až po uvaření.
– Zeleninu vaříme jen krátce, dokud nebude al dente – příliš dlouhé vaření snižuje množství výživných látek.
– Většina výživných látek během tepelného zpracování pronikne do vody, ve které se zelenina vařila. Proto ji nevyléváme, můžeme z ní připravit například polévku.
Co ještě je dobré vědět?
– Zeleninu (kromě luštěnin a červené řepy) vkládáme do osolené vroucí vody – tímto způsobem zničíme askorbinázu, což je enzym, který způsobuje oxidaci vitamínu C.
– Když spolu vaříme různé druhy zeleniny, nejdříve do hrnce dáváme ty tvrdší - zeleninu, která vyžaduje jen krátký čas vaření, dáváme až na konec.
– Zeleninu s odlišným pH faktorem je nutné vařit zvlášť a spojit ji teprve ke konci vaření.
– Když vaříme zelenou zeleninu, je dobré k ní přidat trochu mléka, které zneutralizuje negativní vliv kyseliny šťavelové.
– Když vaříme zeleninu, která obsahuje karoten, např. mrkev nebo dýni, doporučuje se přidat k vaření trochu másla – díky tomu se karoten lépe rozpustí, barva bude intenzivnější a stravitelnost zeleniny lepší.
– Višně, maliny, černý rybíz a jahody bychom neměli vařit v hliníkových nebo cínových hrncích, protože ovoce pak změní barvu.
Ačkoli se u většiny Čechů objevuje na vánočním stole kapr, jsou mezi námi i ti, kteří jeho chuti zrovna neholdují, a proto si raději připraví i jiné…
Prosinec je za dveřmi a s ním i pečení cukroví. Díky těmto praktickým tipům si můžete vytvořit plán pečení a hotové cukroví skladovat tak, aby…
Za nákupy v Lidlu získáte exkluzivní kuchařku: perfektní dárek pod stromeček!Vánoce jsou za rohem a s nimi i doba dárků a rodinných setkání u…