Prázdniny ještě ani nezačaly a vám už teď docházejí nápady na zábavné aktivity pro děti? Přizvěte malé pomocníky do kuchyně a zapojte je do vaření: zapečené košíčky připravíte během chvilky, zužitkujete do nich odřezky od krájení zeleniny i zbytky sýra z lednice. A i když při asi vznikne trocha nepořádku, společný čas strávený vařením za to rozhodně stojí.
Zapečené košíčky oceníte jako výživnou a hlavně praktickou svačinku. V batohu se nerozteče a děti se od ní na výletě nestihnou ani pořádně upatlat. Do košíčků nenápadně propašujete i méně populární druhy zeleniny – i brokolice může vypadat lákavě, když ji sami děti využijí při zdobení! Košíčky chutnají skvěle za tepla i za studena, a pokud je všechny nesníte hned po vytažení z trouby, dají se také zamrazit.
Klíčovým pravidlem při vaření s dětmi je rozdat všem úkoly, aby děti měly stále co dělat a nezačaly se v kuchyni nudit (a zlobit). Zapojit můžete i ty opravdu nejmenší kuchtíky – na různé míchání, přisypávání nebo zdobení jsou malé ručičky jako stvořené! Větší děti můžou procvičit jemnou i hrubou motoriku při strouhání sýra a krouhání zeleniny. Pokud máte k dispozici spirálové kráječe, škrabky na krájení „julienne“ nudliček a podobné vychytávky, nebojte se je vytáhnout a povzbudit kuchtíky ke kreativním výkonům. Ke slovu můžete pustit také vykrajovátka na vánoční cukroví: pomocí těch drobnějších lze vykrajovat různé zdobné tvary třeba ze šunky nebo z plátkového sýra.
Ale teď už k samotným košíčkům: základem je připravit si kolečka z tortillových placek. Při jejich soustružení vám jako předloha pomůže třeba malý talířek. Prckové pak mohou takto připravenými kolečky vystlat formu na muffiny. Mezitím je potřeba rozmíchat 4 vejce s přibližně 150 g nastrouhaného sýra (můžete použít tvrdé sýry, jako je cheddar, eidam, nebo gouda) a směs mírně osolit.
Pomozte dětem lžící naplnit každý košíček sýrovo-vaječnou směsí a pak se konečně vrhněte na zdobení! Toho se mohou zúčastnit opravdu všichni. Nachystejte půlená cherry rajčátka, nakrájené černé olivy, strouhanou mrkev, brokolici, nebo třeba červenou papriku a sledujte, co z barevných zeleninových kousků děti vykouzlí. Pokud si se zdobením neví rady, poraďte jim, jak vytvořit třeba pavouka, rozesmátý obličej nebo sluníčko.
Tip: V případě, že vaši strávníci preferují sladká jídla, zkuste na základ košíčků použít malé palačinky a společně je dozdobit ovocem s lehkým krémem – třeba ze šlehačky nebo pomazánkového másla.
Až budou všechny košíčky připravené a ozdobené, dejte je na 20 minut do trouby rozpálené na 180 °C. Že jsou hotové, poznáte pomocí známého testu se špejlí: zapíchněte ji doprostřed košíčku. Když ji vytáhnete bez stopy tekutých vajec, košíček je dokonale propečený. Upečené košíčky nechte vychladnout a zabalte je třeba jako občerstvení na piknik nebo zdravou svačinku na výlet do přírody.
Tip: Zužitkujte také odkrojené zbytky po vykrajování tortillových koleček: nakrájejte je na kousky, vyskládejte na pečicí papír, zakápněte olivovým olejem, osolte a na chvíli rozpečte v rozehřáté troubě (můžete využít zbytkový žár po pečení košíčků). Snadno tak vyrobíte domácí tortillové chipsy, po kterých se jen zapráší! Dospělákům budou náramně chutnat, když je potřete trochou rozdrceného česneku.
Zapojujete děti do kuchyňských dobrodružství? Jaké dobroty s nimi rádi připravujete vy? Napište nám to do komentářů!
Po pečené kachně určitě přijde chuť na sladké. Svatomartinskou tabuli proto výborně doplní pečené dobroty od Markéty!
Halloweenské dýňové lucerničky jsou sice doménou spíše anglosaských zemí, v posledních letech si ale našly cestu i do českých domácností.
Blíží se Halloween a s ním děsivě dobrá hostina, na kterou se nezapomíná! Proměňte letos klasické menu ve strašidelné, které pobaví, ale i zachutná.