Při návštěvě rakouské metropole nesmí chybět povinná zastávka na kávu a dortík v některé z překrásných vídeňských cukráren – třeba na čokoládový Sacher dort s kopcem šlehačky. Pokud je cesta do Vídně zatím v nedohlednu, zkuste si některý z originálních rakouských sladkých receptů připravit doma.
Císařský trhanec neboli Kaiserschmarrn vypadá jako roztrhaná palačinka, přitom jde o národní klasiku opředenou legendami. Podle jedné z nich se císařovně Sissi kdysi zkrátka nepovedl moučník pro Františka Josefa I., byl ale tak dobrý, že už na císařském menu zůstal. Podle jiné legendy si zase císařovna hlídala linii a tak si dezert drobila a trhala na malé kousky, nakonec ho ale stejně pokaždé snědla celý. Trhanec si oblíbil i šéfkuchař Roman Paulus, který doporučuje tradiční pochoutku podávat se švestkovou omáčkou, karamelizovanými jablky nebo hruškami.
Rakušané jsou mistři v přípravě jablečného štrúdlu Apfelstrudel na sto způsobů. Dávají si ho klasicky jen s ovocem, nebo ho doplní tvarohem. Nám také chutná servírovaný s vanilkovou zmrzlinou nebo jemnou vanilkovou omáčkou. Pokud rádi experimentujete, vyzkoušejte štrúdl z různých druhů těst – z listového, jogurtového anebo jako křehký či tažený závin. Příprava těsta na tažený závin není úplně snadná, proto si celý postup napřed prostudujte v naší Kulinářské akademii Lidlu.
Na závěr si dáme naprostou klasiku. Vypravíme se za ní do Salcburku, odkud pochází recept na Mozartovy koule. Oblíbené nepečené cukroví zvládne s trochou trpělivosti připravit každý. Stačí jen správně nakombinovat marcipán, pistácie a nugát, vymodelovat pravidelné kuličky a pak už je jen namočit v čokoládě, ozdobit a servírovat v papírových košíčcích.
Typický dárek z Rakouska je překvapivě snadný na přípravu. Přesvědčí vás o tom video recept na domácí Mozartovy koule.
Který z rakouských dezertů máte nejraději vy?
Po pečené kachně určitě přijde chuť na sladké. Svatomartinskou tabuli proto výborně doplní pečené dobroty od Markéty!
Halloweenské dýňové lucerničky jsou sice doménou spíše anglosaských zemí, v posledních letech si ale našly cestu i do českých domácností.
Blíží se Halloween a s ním děsivě dobrá hostina, na kterou se nezapomíná! Proměňte letos klasické menu ve strašidelné, které pobaví, ale i zachutná.