Sezóna některých druhů ovoce nebo zeleniny trvá velice krátce. Často se stává, že než se nám povede nasytit se některého z nich, už zmizí z obchodů. Proto se občas vyplatí trochu přírodu ošidit a prodloužit si sezónu pomocí mrazáku a mražených potravin.
Mražení patří k nejúčinnějšímu a nejzdravějšímu způsobu dlouhodobého uchovávání produktů. Během mražení potraviny neztrácí téměř žádné výživné látky, i když malá část vitamínů se ztratí během blanšírování, které je přípravnou fází pro zamražení některé zeleniny, např. hrášku, mrkve, květáku, fazolových lusků nebo růžičkové kapusty.
Zeleninu a ovoce je nejlepší mrazit krátce po jejich očesání. Nejprve je nutné je očistit, umýt a důkladně osušit, v případě větší zeleniny a ovoce nakrájet na kousky. Takto připravenou zeleninu rozdělíme na jednotlivé porce a uložíme do sáčků určených k mražení nebo do vhodných dóz. Drobné ovoce, jako např. jahody, maliny a borůvky, je nejlepší nejdříve rozmístit s odstupy na podložce a zmrazit, teprve poté přesypat do vhodné nádoby – tímto způsobem se nám neslepí a bude snadné je rozdělit na porce. Mrazit můžeme i čerstvé bylinky, které nejdříve nasekáme, dáme do formiček na led a přelijeme trochou vody nebo oleje.
Mrazit můžeme téměř veškerou zeleninu kromě čerstvého hlávkového salátu, ředkviček a okurek, které obsahují velké množství vody a po rozmražení tak ztrácí svou konzistenci a chuť.
Zeleninu a ovoce rozmrazíme tak, že je přímo vhodíme do vroucí vody nebo, pokud nemají být dále tepelně upravované, necháme pozvolna rozmrznout v lednici. Tím omezíme jak ztrátu vitamínu C, tak vývoj bakterií. Doba vaření mražené zeleniny nebo ovoce je o 1/3 kratší než u čerstvých potravin, proto se skvěle hodí k přípravě rychlého oběda. Je ale nutné pamatovat na to, že nemůžeme zpět zamrazit ani lehce rozmražené potraviny, jelikož se v nich velmi rychle vyvíjí mikroorganismy.
Jemný prášek z toho nejlepšího zeleného čaje se přidává do dezertů či do zmrzliny nebo si z něj jednoduše připravíte i osvěžující „latté“. Je…
Přemýšlíte, jak si udělat hezký svátek matek? Anebo jak z obyčejného dne udělat sváteční? Dopřejte si pomalou snídani, neboli brunch, který bude…
Začíná být krásně, příroda se pomalu probouzí a to je každoroční znamení, že bychom měli provětrat kuchyň. Ne snad proto, že se to „musí“, ale proto,…