Po Vánocích je ta nejlepší chvíle, jak tělu dopřát místo bramborového salátu a cukroví potřebné vitaminy a antioxidanty. Stačí jíst syrovou zeleninu a ovoce. Ty společně chutnají mnohem lépe ve formě barevných šťáv. Čerstvě vymačkaná šťáva skvěle doplní vaši snídani, dodá blahodárné látky, energii i hydrataci. Ideální start do každého dne!
Nejprve krátce k terminologii. Džus znamená doslova to samé jako ovocná šťáva. U nás se ovšem tento pojem pojí spíš s nápisy „100% džus“ na krabicích v obchodech. Tyto džusy se většinou vyrábí z koncentrátů, které mají od čerstvých šťáv poměrně daleko. Navíc obsahují často konzervační látky slibující delší trvanlivost.
Jako šťávu označujeme naopak nápoj vyrobený slisováním čerstvého ovoce. Stejný význam má i fresh, kterým se většinou myslí šťáva z pomerančů. Čerstvá šťáva si ponechává největší množství blahodárných látek, jejichž kvalita se oxidací snižuje. Když navíc namícháte ovocné šťávy se zeleninovými, vykouzlíte nápoj nabušený vitaminy.
Pokud namítáte, že nemáte odšťavňovač, existuje snadné řešení. Stačí použít smoothie blender nebo obyčejný stolní mixér a výslednou ovocnou/zeleninovou drť pak přecedit přes cedník nebo plátýnko.
TIP: Máte doma sáček na ovoce a zeleninu z Lidlu? Tak ten vám skvěle poslouží! Před použitím ho pořádně vyperte, vlijte do něj drť a vymačkejte šťávu do skleničky.
Nejlépe se pro odšťavňování hodí ovoce a zelenina s vysokým podílem vody. Například jablko, ananas, citrusy, hroznové víno, granátové jablko či vodní meloun. Drobné nebo měkké ovoce jako borůvky, maliny, jahody, mango, meruňky a banány přetvořte raději do smoothie koktejlů.
Pokud vás nelákají samotné zeleninové šťávy, smíchejte je s ovocnými. Kromě toho, že tím znásobíte počet prospěšných látek, tak ovoce mnohdy fádní zeleninovou šťávu příjemně dosladí. Některé druhy zeleniny jako například řepa či mrkev jsou navíc samy o sobě nasládlé. Trochu dochucení si naopak zaslouží okurka, řapíkatý celer nebo rajče. Přidat můžete i listovou zeleninu, jako je špenát, kadeřávek či římský salát či dokonce zázvor. Nakonec hrstka petržele, koriandru, bazalky či máty dodá nápoji další benefity a zpestří chuť.
TIP: Dobrá formulka pro míchání šťáv je, že základem by mělo být v největším poměru ovoce, dále jeden či dva druhy zeleniny v menším množství a jako doplněk hrstka bylin či koření a trocha citrusové šťávy, citronu či limety.
TIP: Rozmixovat a přecedit můžete i zmražené ovoce. Zkuste si z něj udělat snídaňový smoothie koktejl! Při jeho přípravě stačí opravdu jen rozmixovat mražené ovoce s vybraným čerstvým (například banánem) a naředit vodou do požadované konzistence
TIP: Stihnete si ráno leda tak namazat rohlík máslem? Zkuste po probuzení vypít alespoň horkou vodu s citronovou šťávou. To je pro vaši trávicí soustavu to nejlepší probuzení. Vymačkejte šťávu z půlky citronu do hrnku horké vody a vypijte ji ideálně nalačno – pro optimální hydrataci.
Máte rádi ovocné a zeleninové šťávy? Vyzkoušejte je zařadit do svého ranního rituálu alespoň na týden a napište nám své dojmy. Odšťavňování zdar!
.
Halloweenské dýňové lucerničky jsou sice doménou spíše anglosaských zemí, v posledních letech si ale našly cestu i do českých domácností.
Blíží se Halloween a s ním děsivě dobrá hostina, na kterou se nezapomíná! Proměňte letos klasické menu ve strašidelné, které pobaví, ale i zachutná.
Halloween je především americký svátek, ale zabydluje se i v Evropě. Máme pro vás zábavný způsob, jak si s dětmi užít Halloween tak trochu po česku.