Kuchyne Lidlu

Uzávěry

Blog

Uzávěry

Zapojte se do diskuze

Napište svůj komentář

Nejznámějším uzávěrem pro skladování vína v lahvi je korková zátka, malý geniální vynález, který se tradičně vyrábí z jednoho kusu kůry korkového dubu - quercus suber. V současné době jsou zátky vyráběny také ze silikonu a silikonu s plastem, případně se používají skleněné a kovové šroubovací uzávěry. Použitý typ uzávěru nemá na kvalitu vína vliv. Kvalita „vzniká“ zejména ve vinici, kde se získává kvalitní surovina a poté ve sklepě, kde se z ní vyrábí víno. Alternativní uzávěr nebo korek jsou pouze různé způsoby uzavření lahve.

Je-li víno uzavřené tradičním korkem, lahev by měla být uložena ve vodorovné poloze v místnosti s vlhkostí vzduchu mezi 65 – 75%. Syntetické zátky umožňují skladovat víno ve svislé poloze na suchém místě. Jeden i druhý typ uzávěru si vyžaduje skladování v temné místnosti při konstantní teplotě kolem 12°C.

Komentáře (1)

  • Votroubek

    Votroubek
    přidáno před 859 dny
    Kdo již ochutnal víno se špatným korkovým uzávěrem, asi nebude souhlasit s tím, že uzávěr nemá vliv na kvalitu. Navíc třeba u tokajského vína se jiný než korkový nedá použít. Skleněné zátky jsou inertní a eliminují nebezpečí výskytu vad. Také se lépe otevírají....

    odpověď

zobrazit vše

Newsletter
Přihlásit se

Newsletter

Pokud si přejete dostávat informace o akcích a novinkách z kuchynelidlu.cz, zadejte svou e-mailovou adresu.