Nejznámějším uzávěrem pro skladování vína v lahvi je korková zátka, malý geniální vynález, který se tradičně vyrábí z jednoho kusu kůry korkového dubu - quercus suber. V současné době jsou zátky vyráběny také ze silikonu a silikonu s plastem, případně se používají skleněné a kovové šroubovací uzávěry. Použitý typ uzávěru nemá na kvalitu vína vliv. Kvalita „vzniká“ zejména ve vinici, kde se získává kvalitní surovina a poté ve sklepě, kde se z ní vyrábí víno. Alternativní uzávěr nebo korek jsou pouze různé způsoby uzavření lahve.
Je-li víno uzavřené tradičním korkem, lahev by měla být uložena ve vodorovné poloze v místnosti s vlhkostí vzduchu mezi 65 – 75%. Syntetické zátky umožňují skladovat víno ve svislé poloze na suchém místě. Jeden i druhý typ uzávěru si vyžaduje skladování v temné místnosti při konstantní teplotě kolem 12°C.
Pod japonskou kuchyní si většina představí nanejvýš tak sushi. To je ale jen zlomek gastronomie země vycházejícího slunce. Je čas rozšířit si obzory!
Tzaziki, řecky τζατζίκι, je salát z jogurtu, okurky a dalších surovin typický právě pro Řecko. Také se vám vždycky, když si tzaziki připravíte,…
V létě si do sytosti užíváme různých druhů ovoce a zeleniny. V zimních měsících jsou však už veškeré zásoby tuzemského ovoce tatam, a proto častěji…