To jste ještě neviděli: americké šílenosti na talíři

To jste ještě neviděli: americké šílenosti na talíři

Americká kuchyně nabízí spoustu zdravých a pestrých jídel, ale také hromadu kalorických bomb, které dokáží v jedné porci pokrýt celodenní energetický příjem
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Americká kuchyně nabízí spoustu zdravých a pestrých jídel, ale také hromadu kalorických bomb, které dokáží v jedné porci pokrýt celodenní energetický příjem. Pokud jinak jíte zdravě, není na škodu si občas povolit opasek a „zhřešit“. Podívejte se, kterou z amerických šíleností si můžete zkusit připravit sami doma.

 

Crazy Milkshakes alias Freakshakes

Pověstné freakshakes jsou oproti koktejlům z mléčného baru poněkud jiná liga. Jedná se o koktejlový základ libovolné příchuti s obrovským kopcem zmrzliny a šlehačky navrch. Při zdobení se můžete opravdu vyřádit: oblíbené jsou třeba sušenky, slané preclíčky, kousky čokolády, sirupy a další posypy. Hlavní je nešetřit – crazy milkshake může místo třešničky navrchu zdobit klidně i celý donut! Nebojte se tedy popustit uzdu fantazii, jen si dejte pozor, aby výsledná kombinace nepřipomínala známou kreaci z pohádky o Pejskovi a Kočičce.

 

Corndog

Mezi další americké speciality, které zrovna nejsou vzory zdravé stravy, patří corndog. Jde o párek, který se napíchne na špejli, celý se obalí v hustém kukuřičném těstíčku a osmaží ve fritéze. V USA na něj můžete narazit ve stáncích na trzích, jarmarcích a sportovních utkáních, kde bývá oblíbenou rychlou svačinkou. Dobrodruzi si můžou troufnout na ještě výživnější provedení – například s kousky čokolády přímo v těstíčku.

TIP: Kukuřičné těstíčko na obalení corndogů připravíte smícháním 1 hrnku kukuřičné mouky, 1 vejce, 1/2 hrnku mléka, 1 lžičky soli a 1 lžíce kypřicího prášku. Smažit pak můžete i na silné vrstvě oleje na pánvi.

 

Smažené sladkosti

Osmažit se dá prakticky cokoliv. Ovšem ty nejšílenější kombinace najdete právě v USA. Praotcem experimentování je dnes už legendární smažený plněný piškot Twinkies. Na festivalech ale najdete i zajímavější kombinace jako smažené sušenky Oreo, čokoládová vajíčka Cadbury’s, fazolky jelly beans ale dokonce i neuvěřitelné kombinace jako smažená cola, pivo nebo dokonce i smažené máslo. Stačí obalit do těstíčka (nápoj nechat nacucat do extrémně jemného pečiva a zamrazit) a místní specialita je na světě.

Mac ’n' Cheese

Na tuto pochoutku má každá americká rodina vlastní recept, který se doslova dědí po generacích – pokud tedy zrovna nezvolí jeden z mnoha dostupných polotovarů. Z názvu můžeme snadno odhadnout, že to jsou vlastně těstoviny „macaroni“ se sýrem. Přesněji řečeno hned s několika druhy sýrů. Macaroni (většinou ve tvaru nám známých kolínek) se obalují v sýrové směsi a po zapečení vznikne vláčná dobrota, kterou oceníte zejména v chladných zimních večerech.

TIP: Podle jednoho z klasických receptů se „na skus“ předvařené těstoviny zapékají s rozpuštěnou směsí 100 g ementálu, 100 g parmazánu, 200 g mascarpone se špetkou muškátového oříšku a oregana.

 

S’mores

Američané si bez s’mores nedovedou představit žádný pořádný táborák. Pokud se rozhodnete pro přípravu v domácích podmínkách, nemusíte hned rozdělávat oheň, vystačíte si s běžnou troubou. Princip je u obou způsobů přípravy stejný: bonbony marshmallow se musí rozehřát tak, aby se začaly roztékat. Položí se na grahamovou sušenku, přiklopí se kostičkou čokolády a celý sendvič se zakončí druhou sušenkou.

 

Javorový dort

Nakonec si zkuste připravit javorový dort a nechte se okouzlit jeho sladko-slanou chutí, ve které se spojují chutě slaných arašídů a jemného javorového sirupu. I při zdobení tohoto dortu se můžete pořádně vyřádit − skvěle se k němu hodí ozdoby z čokolády nebo z karamelu.

 

Jakou americkou kalorickou bombu máte nejraději vy? Napište nám to do komentářů!

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU