Salon krásy ve spíži: recepty na domácí kosmetiku
Doba čtení 7 minut

Salon krásy ve spíži: recepty na domácí kosmetiku

.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Salon krásy ve spíži: recepty na domácí kosmetiku

Těžký den v práci nebo nečekanou dámskou jízdu můžete vylepšit kosmetickým ošetřením, které připravíte během pár minut v kuchyni. Kvalitní kosmetika obsahuje vysoký podíl přírodních složek a když si ji připravíte sami, bude výsledná kvalita stoprocentní, navíc přímo pro vás na míru!

Maska první pomoci

Během náročných dnů v práci nebo třeba o po celodenní přípravě rodinné hostiny potřebujete doplnit síly nejen vy, ale také vaše pleť. První pomoc pro unavenou nebo podrážděnou pokožku je rozhodně pleťová maska. Nejlepší a nejúčinnější je maska z čerstvých surovin – její příprava zabere sotva pár minut.

  1. Před nanesením masky pleť dobře očistěte tak, jak jste zvyklí.
  2. Pro lepší účinek masky a otevření pórů pomůže krátké napaření pleti – zahřejte si vodu v hrnci a nechte páru působit na tvář alespoň deset minut.
  3. V zimě nebo při zvýšené zátěži můžete vaši oblíbenou masku používat i jednou nebo dvakrát do týdne - směs v lednici vám vydrží i několik dní.
  4. Masku vždy umývejte studenou vodu. Ta pleť osvěží a zároveň usměrní rozšířené póry.

Zklidňující maska na ruce s heřmánkem a ovesnými vločkami

Pleťová maska rozhodně nepatří jen na tvář, ale také na nohy a na ruce. Heřmánek i ovesné vločky mají zklidňující a hojivé vlastnosti, proto se hodí na suché, unavené ruce. Nemusíte se jí bát ani v případě, že vás trápí třeba záděry nebo mozoly – naopak!

Jak na to:

  • ½ hrnku heřmánkového čaje - klidně můžete přidat i celé květy
  • 2 polévkové lžíce ovesných vloček
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu

V hrnku si připravte silný heřmánkový čaj, a klidně ho nechte louhovat až do úplného vystydnutí. Pokud louhujete celé sušené květy, můžete je ve směsi ponechat. V misce pak smíchejte čaj, vločky a škrob do husté směsi. Masku můžete ještě lehce vychladit v lednici, poté si ji naneste na ruce, na které můžete případně nasadit bavlněné nebo igelitové rukavice. Po patnácti minutách masku smyjte a použijte krém na ruce.

Výživná maska z avokáda

Rostlinné oleje, jako je ten obsažený v avokádu, ale třeba i olivový nebo kokosový, jsou pro pleť vysoce prospěšné. Zároveň avokádo obsahuje také vitaminy A a E, které působí na regeneraci buněk a zpomalení stárnutí. Maska z avokáda je jednou z nejjednodušší anti age procedur, kterou můžete mít vždycky po ruce.

Jak na to:

  • Jedno měkké avokádo
  • 2 kávové lžičky medu
  • 1 kávová lžička citronové šťávy
  • 2 polévkové lžíce bílého jogurtu

Všechny suroviny smíchejte dohromady v mixéru a naneste rovnoměrně na obličej a dekolt. Nechte působit cca 15 minut a obličej omyjte studenou vodou.

Čistící kurkumová maska

Pokud trpíte na akné a nevíte si rady, můžete podpořit zklidnění pleti domácí maskou z kurkumy. Ta má navíc ještě protizánětlivé účinky, obsahuje antioxidanty a dokáže ulevit začervenání pleti.

Jak na to:

  • 2 polévkové lžíce kurkumy
  • 1 polévková lžíce medu
  • 2 lžíce bílého jogurtu nebo kokosového oleje

Suroviny promícháme ručně v misce a nanesete buď na celý obličej, nebo jen na místa s akné. Nechte působit 10–15 minut a smyjte studenou vodou.

Domácí peeling

Nejen tvář, ale i pokožka celého těla si čas od času zaslouží trochu hýčkání. Tak si kromě dobrot připravte třeba i peeling. Po létě, kdy máte za sebou spoustu opalování, mazání a koupání je potřeba postarat se o podzimní regeneraci. Díky přírodnímu peelingu se zbavíte odumřelých buněk a posílíte krevní oběh nebo lymfatický systém. Navíc je domácí peeling i skvělým pomocníkem proti celulitidě.

  1. Peeling je vždy lepší na vlhké pleti - ideální chvíle je na závěr sprchování
  2. Není potřeba to s peelingem přehánět, klidně jednou za dva týdny
  3. Vždy je lepší použít do směsi olej a klidně ho použijte ještě po peelingu na hydrataci pleti

Cukrový peeling

Cukrový peeling je hrubší, ve vyšším množství ho můžete použít i třeba na paty nebo lokty. Pro podpoření relaxačního účinku ještě můžete do směsi přidat přírodní aromatický olej dle vlastní chuti či nálady.

Jak na to

  • 2 polévkové lžíce třtinového cukru
  • 1 polévková lžíce medu
  • 3 - 4 polévkové lžíce olivového nebo avokádového či kokosového oleje

Kávový peeling

Tato peelingová směs je skvělým tipem, jak využít kávovou sedlinu z kávovaru. Kofein na sebe váže toxiny a zmírňuje otoky. Kávový peeling je jemnější a proto ho můžete s klidem použít na celé tělo, včetně obličeje.

Jak na to:

  • ½ hrknu mleté kávy - může být čerstvá nebo z kávovaru
  • 1 hrnek oleje - olivový, avokádový nebo lze sehnat i olej bavlníkový

Kávovou peelingovou směs lze použít na celé tělo. Ideální je zkombinovat tuto proceduru s horkou lázní.

TIP: Nahraďte při přípravě klasický olej rozehřátým kokosovým olejem a nechte peeling ztuhnout v lednici nebo v mrazáku. Vyrobíte si tak tuhé peelingové mýdlo, které můžete používat pravidelně při sprchování.

Už jste někdy zkoušeli vyrábět domácí kosmetické produkty? Co se vám osvědčilo? Napište nám do komentářů!

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU