Mražení ovoce a zeleniny

Mražení ovoce a zeleniny

Sezóna některých druhů ovoce nebo zeleniny trvá velice krátce.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Sezóna některých druhů ovoce nebo zeleniny trvá velice krátce. Často se stává, že než se nám povede nasytit se některého z nich, už zmizí z obchodů. Proto se občas vyplatí trochu přírodu ošidit a prodloužit si sezónu pomocí mrazáku a mražených potravin.

Mražení patří k nejúčinnějšímu a nejzdravějšímu způsobu dlouhodobého uchovávání produktů. Během mražení potraviny neztrácí téměř žádné výživné látky, i když malá část vitamínů se ztratí během blanšírování, které je přípravnou fází pro zamražení některé zeleniny, např. hrášku, mrkve, květáku, fazolových lusků nebo růžičkové kapusty.

Jak mrazit ovoce a zeleninu?

Zeleninu a ovoce je nejlepší mrazit krátce po jejich očesání. Nejprve je nutné je očistit, umýt a důkladně osušit, v případě větší zeleniny a ovoce nakrájet na kousky. Takto připravenou zeleninu rozdělíme na jednotlivé porce a uložíme do sáčků určených k mražení nebo do vhodných dóz. Drobné ovoce, jako např. jahody, maliny a borůvky, je nejlepší nejdříve rozmístit s odstupy na podložce a zmrazit, teprve poté přesypat do vhodné nádoby – tímto způsobem se nám neslepí a bude snadné je rozdělit na porce. Mrazit můžeme i čerstvé bylinky, které nejdříve nasekáme, dáme do formiček na led a přelijeme trochou vody nebo oleje.

Co by se nemělo mrazit?

Mrazit můžeme téměř veškerou zeleninu kromě čerstvého hlávkového salátu, ředkviček a okurek, které obsahují velké množství vody a po rozmražení tak ztrácí svou konzistenci a chuť.

Jak ovoce a zeleninu později rozmrazit?

Zeleninu a ovoce rozmrazíme tak, že je přímo vhodíme do vroucí vody nebo, pokud nemají být dále tepelně upravované, necháme pozvolna rozmrznout v lednici. Tím omezíme jak ztrátu vitamínu C, tak vývoj bakterií. Doba vaření mražené zeleniny nebo ovoce je o 1/3 kratší než u čerstvých potravin, proto se skvěle hodí k přípravě rychlého oběda. Je ale nutné pamatovat na to, že nemůžeme zpět zamrazit ani lehce rozmražené potraviny, jelikož se v nich velmi rychle vyvíjí mikroorganismy.

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU