
Několik základních pravidel, aby grilování bylo nejen chutné, ale i zdravé:
- čistý gril - před každým použitím je třeba rošt dobře vyčistit, spálené zbytky mohou být zdrojem škodlivých látek,
- negrilujeme potraviny, které jsou ještě zmražené,
- negrilujeme potraviny ošetřené dusičnany - dusičnany se vlivem vysoké teploty rozkládají a uvolňují karcinogenní nitrosaminy,
- mastné potraviny grilujeme na speciálních hliníkových, perforovaných táccích – tuk kapající na rozžhavené uhlí uvolňuje škodlivé látky (aromatické uhlovodíky, tzv. polycyklické aromatické uhlovodíky (PAU)), vznikající při styku tuku s dřevěným uhlím,
- ke grilování nepoužíváme uzené maso,
- k rozpalování by se měly používat přírodní podpalovače, které shoří úplně a nenechají žádnou pachovou stopu (z přírodního parafínu nebo bílého papíru) – maso nenasákne pachy a škodlivými látkami,
- podpalovače se nepřidávají během grilování,
- jako podpalovač by se neměl používat benzín a olej, protože uvolňují škodlivé plyny, které mohou proniknout do jídla.
Komentáře (2)
Jirka 8
přidáno před 1713 dny
Ahoj, všiml jsem si, že zde je psáno moc hezky o grilování. Tak pokud admin dovolí, tak bych přidal pár řádek svých zkušeností a odkaz na http://www.ceskalitina.cz S rodinou grilujeme spousty let a prošel jsem si grilováním na běžném drátěném roštu, litinovém děrovaném roštu, lávovém kameni a nakonec i na žulovém kameni. Bohužel ani s kameny jsem nebyl spokojený. Dlouhá akumulační doba a krátká životnost mě přiměla k tomu, abych hledal dál. Nakonec jsem našel litinový tál s vroubky české výroby. Máme malé děti co mají díky bohu rádi maso, tak vše píšu jen z vlastní zkušenosti. Mám dnes obdelníkový litinový tál s vroubky na ohniště a kruhový litinový tál do kotlíkového grilu. Bohužel s každým otevřením plechového poklopu uteklo teplo a maso se přestalo grilovat. S litinovým tálem, který je naakumulovaný při otevření poklopu teplota masa neklesne. Vesele tancuje na rozpáleném tálu dál :-) . Navíc tál má okraj vysoký cca 5 mm a nedovolí tuku a šťávě z masa odkapávat do grilu. Tedy tady můžeme absolutně mluvit o ZDRAVÉM GRILOVÁNÍ bez KARCINOGENŮ, které se propaguje.
odpověď
Pavel S.
přidáno před 2503 dny
Já rozpaluji gril horkovzdušnou pistolí,podpaluji od zadu dopředu a mám jistotu že uhlí není kontaminováno žádnou chemií či aromatickýmu uhlovodíky.
odpověď
zobrazit vše