Kuchyne Lidlu

Jak zdravě grilovat?

Blog

Jak zdravě grilovat?

Zapojte se do diskuze

Napište svůj komentář

Několik základních pravidel, aby grilování bylo nejen chutné, ale i zdravé:

  • čistý gril - před každým použitím je třeba rošt dobře vyčistit, spálené zbytky mohou být zdrojem škodlivých látek,
  • negrilujeme potraviny, které jsou ještě zmražené,
  • negrilujeme potraviny ošetřené dusičnany - dusičnany se vlivem vysoké teploty rozkládají a uvolňují karcinogenní nitrosaminy,
  • mastné potraviny grilujeme na speciálních hliníkových, perforovaných táccích – tuk kapající na rozžhavené uhlí uvolňuje škodlivé látky (aromatické uhlovodíky, tzv. polycyklické aromatické uhlovodíky (PAU)), vznikající při styku tuku s dřevěným uhlím,
  • ke grilování nepoužíváme uzené maso,
  • k rozpalování by se měly používat přírodní podpalovače, které shoří úplně a nenechají žádnou pachovou stopu (z přírodního parafínu nebo bílého papíru) – maso nenasákne pachy a škodlivými látkami,
  • podpalovače se nepřidávají během grilování,
  • jako podpalovač by se neměl používat benzín a olej, protože uvolňují škodlivé plyny, které mohou proniknout do jídla.

Komentáře (2)

  • Jirka 8

    Jirka 8
    přidáno před 376 dny
    Ahoj, všiml jsem si, že zde je psáno moc hezky o grilování. Tak pokud admin dovolí, tak bych přidal pár řádek svých zkušeností a odkaz na http://www.ceskalitina.cz S rodinou grilujeme spousty let a prošel jsem si grilováním na běžném drátěném roštu, litinovém děrovaném roštu, lávovém kameni a nakonec i na žulovém kameni. Bohužel ani s kameny jsem nebyl spokojený. Dlouhá akumulační doba a krátká životnost mě přiměla k tomu, abych hledal dál. Nakonec jsem našel litinový tál s vroubky české výroby. Máme malé děti co mají díky bohu rádi maso, tak vše píšu jen z vlastní zkušenosti. Mám dnes obdelníkový litinový tál s vroubky na ohniště a kruhový litinový tál do kotlíkového grilu. Bohužel s každým otevřením plechového poklopu uteklo teplo a maso se přestalo grilovat. S litinovým tálem, který je naakumulovaný při otevření poklopu teplota masa neklesne. Vesele tancuje na rozpáleném tálu dál :-) . Navíc tál má okraj vysoký cca 5 mm a nedovolí tuku a šťávě z masa odkapávat do grilu. Tedy tady můžeme absolutně mluvit o ZDRAVÉM GRILOVÁNÍ bez KARCINOGENŮ, které se propaguje.

    odpověď

  • Pavel S.

    Pavel S.
    přidáno před 1167 dny
    Já rozpaluji gril horkovzdušnou pistolí,podpaluji od zadu dopředu a mám jistotu že uhlí není kontaminováno žádnou chemií či aromatickýmu uhlovodíky.

    odpověď

zobrazit vše

Newsletter
Přihlásit se

Newsletter

Pokud si přejete dostávat informace o akcích a novinkách z kuchynelidlu.cz, zadejte svou e-mailovou adresu.