Několik základních pravidel, aby grilování bylo nejen chutné, ale i zdravé:
- čistý gril - před každým použitím je třeba rošt dobře vyčistit, spálené zbytky mohou být zdrojem škodlivých látek,
- negrilujeme potraviny, které jsou ještě zmražené,
- negrilujeme potraviny ošetřené dusičnany - dusičnany se vlivem vysoké teploty rozkládají a uvolňují karcinogenní nitrosaminy,
- mastné potraviny grilujeme na speciálních hliníkových, perforovaných táccích – tuk kapající na rozžhavené uhlí uvolňuje škodlivé látky (aromatické uhlovodíky, tzv. polycyklické aromatické uhlovodíky (PAU)), vznikající při styku tuku s dřevěným uhlím,
- ke grilování nepoužíváme uzené maso,
- k rozpalování by se měly používat přírodní podpalovače, které shoří úplně a nenechají žádnou pachovou stopu (z přírodního parafínu nebo bílého papíru) – maso nenasákne pachy a škodlivými látkami,
- podpalovače se nepřidávají během grilování,
- jako podpalovač by se neměl používat benzín a olej, protože uvolňují škodlivé plyny, které mohou proniknout do jídla.
 
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
 