Kuchyne Lidlu

Jak zdravě grilovat?

Blog

Jak zdravě grilovat?

Zapojte se do diskuze

Napište svůj komentář

Několik základních pravidel, aby grilování bylo nejen chutné, ale i zdravé:

  • čistý gril - před každým použitím je třeba rošt dobře vyčistit, spálené zbytky mohou být zdrojem škodlivých látek,
  • negrilujeme potraviny, které jsou ještě zmražené,
  • negrilujeme potraviny ošetřené dusičnany - dusičnany se vlivem vysoké teploty rozkládají a uvolňují karcinogenní nitrosaminy,
  • mastné potraviny grilujeme na speciálních hliníkových, perforovaných táccích – tuk kapající na rozžhavené uhlí uvolňuje škodlivé látky (aromatické uhlovodíky, tzv. polycyklické aromatické uhlovodíky (PAU)), vznikající při styku tuku s dřevěným uhlím,
  • ke grilování nepoužíváme uzené maso,
  • k rozpalování by se měly používat přírodní podpalovače, které shoří úplně a nenechají žádnou pachovou stopu (z přírodního parafínu nebo bílého papíru) – maso nenasákne pachy a škodlivými látkami,
  • podpalovače se nepřidávají během grilování,
  • jako podpalovač by se neměl používat benzín a olej, protože uvolňují škodlivé plyny, které mohou proniknout do jídla.

Komentáře (3)

  • Monika89

    Monika89
    přidáno před 136 dny
    My přes léto grilujeme docela často. Manžel si dělá maso, nebo klobásy, ale já si dám raději hermelín, nebo cuketu. Teď je navíc jejich sezóna, takže máme cuket víc než hodně. K tomu si dám Lavash, což je arménský pšeničný chléb, který si objednávám z https://www.potravinyarax.cz/armensky-chleb-lavash/ a větší dobrotu jsem v životě nejedla :-) .

    odpověď

  • Jirka 8

    Jirka 8
    přidáno před 1938 dny
    Ahoj, všiml jsem si, že zde je psáno moc hezky o grilování. Tak pokud admin dovolí, tak bych přidal pár řádek svých zkušeností a odkaz na http://www.ceskalitina.cz S rodinou grilujeme spousty let a prošel jsem si grilováním na běžném drátěném roštu, litinovém děrovaném roštu, lávovém kameni a nakonec i na žulovém kameni. Bohužel ani s kameny jsem nebyl spokojený. Dlouhá akumulační doba a krátká životnost mě přiměla k tomu, abych hledal dál. Nakonec jsem našel litinový tál s vroubky české výroby. Máme malé děti co mají díky bohu rádi maso, tak vše píšu jen z vlastní zkušenosti. Mám dnes obdelníkový litinový tál s vroubky na ohniště a kruhový litinový tál do kotlíkového grilu. Bohužel s každým otevřením plechového poklopu uteklo teplo a maso se přestalo grilovat. S litinovým tálem, který je naakumulovaný při otevření poklopu teplota masa neklesne. Vesele tancuje na rozpáleném tálu dál :-) . Navíc tál má okraj vysoký cca 5 mm a nedovolí tuku a šťávě z masa odkapávat do grilu. Tedy tady můžeme absolutně mluvit o ZDRAVÉM GRILOVÁNÍ bez KARCINOGENŮ, které se propaguje.

    odpověď

  • Pavel S.

    Pavel S.
    přidáno před 2728 dny
    Já rozpaluji gril horkovzdušnou pistolí,podpaluji od zadu dopředu a mám jistotu že uhlí není kontaminováno žádnou chemií či aromatickýmu uhlovodíky.

    odpověď

zobrazit vše

Newsletter
Přihlásit se

Newsletter

Pokud si přejete dostávat informace o akcích a novinkách z kuchynelidlu.cz, zadejte svou e-mailovou adresu.