Asi jedním z nejběžnějších přehmatů v kuchyni. Jídlo je stále neslané, tak solíme, až je přesolené. Co s tím? Naše babičky a maminky mají v repertoáru několik fíglů, pojďme si jich pár shrnout:
Každému se už určitě přihodilo, že se jídlo během vaření prostě připálilo. Spálené části už nezachráníme, to se nedá nic dělat, ale tomu zbylému dejte ještě naději. Vložte do čistého hrnce a přidejte tzv. pohlcovač. Jedná se o potraviny, které nasakují spálené aroma. Pomůže například:
Společně jednoduše povařte, pohlcovač poté vyhoďte a jídlo dovařte.
A co dělat, je-li připálený i hrnec? Napusťte jej horkou vodou, přisypte trochu sody a po půl hodince bude hrnec zase jako nový.
Ne každá chilli paprička pálí stejně, a proto se tu a tam stane, že je výsledný pokrm ostrý jako břitva. Nechcete-li vypálit chuťové buňky svých strávníků, přidejte citronovou šťávu, mléko, jogurt nebo trochu vývaru. Může se ale stát, že se ani jedna z těchto surovin nebude do pokrmu hodit, pak doporučujeme dovařit trochu jídla bez přidání pálivé složky a obě verze smíchat.
O problémech s omáčkami by každá hospodyně mohla napsat román. Sražená, mastná, řídká, rizik při přípravě omáčky na nás číhá mnoho.
Na sraženou omáčku vyzrajete kypřicím práškem a lžičkou studené vody. Celý hrnec pak ponořte do mísy se studenou vodou a metličkou rozmíchejte.
Na mastnou omáčku tu máme trik s kostkou ledu. Zabalte ji do plátýnka a chvíli ponořte do omáčky. Tuk bude díky chladu z ledu tuhnout a nabalí se na plátýnko. Chytré, že?
Zejména hovězí, ale i vepřové maso je potřeba řádně podusit, aby bylo měkké. Někdy však ať děláme, co děláme, maso je pořád tvrdé. I v tomto případě existuje pár chytrých rad, díky nimž se bude maso jen rozpadat. Přidejte trochu prášku do pečiva, sodu nebo ocet. Stejně dobře funguje i podlévání masa alkoholem, to se projeví i na chuti – samozřejmě pozitivně.
Dezertem si většinou chceme život osladit, ale všeho s mírou platí i zde, takže když to přeženeme, není to úplně optimální. Sladké však logicky přebijeme kyselým, a proto přilijte trochu citronové šťávy nebo jablečného octa.
Pečení cukroví přispívá k tradiční vánoční náladě. Aby se kuchyně při pečení neproměnila ve stresové pracoviště, je potřeba eliminovat rizika. Upečené cukroví ihned po upečení sundejte z plechu, v opačném případě se přilepí. Když už se tak stane, nepropadejte panice, šoupněte plech ještě na chvíli do trouby a po chvíli ihned cukroví sundejte.
Nevyklopená bábovka je častým problémem nejen začínajících pekařek. Abyste nemuseli dlabat bábovku lžičkou přímo z formy, je potřeba dodržovat několik zásad. Prevencí je pečlivé vymazaní a vysypání formy. Bábovku nikdy nevyklápějte ihned po vytažení z trouby, počkejte 5 – 10 minut, až trochu vychladne. První pomocí je utěrka navlhčená ve studené vodě. Položte ji na formu, bábovka se zchladí a bábovka se vyklopí natotata.
Při přípravě třeného těsta se stává, že se při tření srazí směs vajec, cukru a másla. Hlavní zásadou je, že by suroviny měly mít stejnou pokojovou teplotu. Vejce se musí vmíchávat postupně. Když se toto nepovede, masa se srazí. Ale stačí ji trochu zahřát nad párou a znovu vyšlehat.
Omastek kápne na dominantu kuchyně – velký dřevěný stůl, katastrofa je na světě. Nemusí být, „postižené“ místo posypejte solí, která tuk vsákne místo dřeva.
Občas se stane, že v troubě něco vyteče, těsto moc rychle vyběhne a zaneřádí celou troubu. V tomto případě vás zachrání naše čističe, které prodáváme pod značkou W5.
Asi nejdiskutovanější katastrofa, která se stala snad každému, je červené víno na světlém koberci nebo sedačce. Tipů existuje mnoho, máte nějaký osvědčený? Napište nám do komentářů, diskutujte, ať společnými silami vyřešíme tento letitý problém.
Zužitkovat zbytky zeleniny a vyrobit třeba domácí hnojivo? I takto můžete šetřit nejen planetu, ale i vlastní peněženku.
Krása polévek tkví v jejich jednoduchosti. A Francouzi to s nimi umí. Nechme se inspirovat jejich světově proslulými polévkami.
Najdete ho na jídelním lístku snad každé restaurace, připravuje se při různých příležitostech, rádi ho sbalíme jako svačinu na cesty, děti ho milují.…