Železo je mikroprvek, který náš organizmus potřebuje, aby správně fungoval. Jeho nedostatek během některé z vývojových fází může způsobit anémii, omdlívání, nízkou výšku postavy, oslabenou imunitu vůči infekcím a může rovněž vést k srdeční arytmii.
Nedostatek železa je zpravidla způsoben špatnými stravovacími návyky. Větší množství železa obvykle potřebují mj. těhotné ženy, vegetariáni, ženy se silnou menstruací, osoby po operacích, dospívající děti a mládež. Farmakologické doplnění hladiny železa je možné jen pod přísným lékařským dohledem, protože nadbytek tohoto prvku v těle má rovněž negativní vliv. Pro zachování jeho optimální hladiny je nutné obohatit jídelníček produkty, které železo obsahují. Prvními příznaky nedostatečného množství železa jsou lámající se nehty a vlasy, suchá pokožka, časté praskání koutků úst.
Železo obsažené v produktech živočišného původu se absorbuje snadněji než to z produktů rostlinného původu. Snadno stravitelné železo se nachází například v hovězím nebo telecím mase a v játrech. Pokud maso nejíte, je potřeba jídelníček doplnit vhodnou zeleninou a ovocem. Absorpce tohoto prvku je mnohem účinnější, pokud maso obsahující železo doplníme zeleninou, která také tento mikroprvek obsahuje. Během diety na zvýšení hladiny železa v těle je nutné se vyvarovat čaje, kávy a cukru.
Ovoce a zelenina s vysokým obsahem železa:
Prosciutto patří k pravé italské hostině stejně jako mozzarella nebo karafa vína. Dopřejte si lahůdku ze Středomoří a využijte sušenou vepřovou šunku…
.
Sushi, jarní a letní závitky či polévky pho bo nebo miso patří v poslední době k nejoblíbenějším pokrmům. Je to tak, asijská kuchyně v našich…