Železo je mikroprvek, který náš organizmus potřebuje, aby správně fungoval. Jeho nedostatek během některé z vývojových fází může způsobit anémii, omdlívání, nízkou výšku postavy, oslabenou imunitu vůči infekcím a může rovněž vést k srdeční arytmii.
Nedostatek železa je zpravidla způsoben špatnými stravovacími návyky. Větší množství železa obvykle potřebují mj. těhotné ženy, vegetariáni, ženy se silnou menstruací, osoby po operacích, dospívající děti a mládež. Farmakologické doplnění hladiny železa je možné jen pod přísným lékařským dohledem, protože nadbytek tohoto prvku v těle má rovněž negativní vliv. Pro zachování jeho optimální hladiny je nutné obohatit jídelníček produkty, které železo obsahují. Prvními příznaky nedostatečného množství železa jsou lámající se nehty a vlasy, suchá pokožka, časté praskání koutků úst.
Železo obsažené v produktech živočišného původu se absorbuje snadněji než to z produktů rostlinného původu. Snadno stravitelné železo se nachází například v hovězím nebo telecím mase a v játrech. Pokud maso nejíte, je potřeba jídelníček doplnit vhodnou zeleninou a ovocem. Absorpce tohoto prvku je mnohem účinnější, pokud maso obsahující železo doplníme zeleninou, která také tento mikroprvek obsahuje. Během diety na zvýšení hladiny železa v těle je nutné se vyvarovat čaje, kávy a cukru.
Ovoce a zelenina s vysokým obsahem železa:
Tzaziki, řecky τζατζίκι, je salát z jogurtu, okurky a dalších surovin typický právě pro Řecko. Také se vám vždycky, když si tzaziki připravíte,…
V létě si do sytosti užíváme různých druhů ovoce a zeleniny. V zimních měsících jsou však už veškeré zásoby tuzemského ovoce tatam, a proto častěji…
Milujete sladkosti? Tento týden Vám nabízíme recepty na chutné banánové dezerty.