Velikonoční klobásníky
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Česká

počet porcí

Počet porcí

12 porcí

doba přípravy

Doba přípravy

2 hod.

obtížnost

Obtížnost

Pokročilý

Velikonoční klobásníky jsou symbolem sváteční pohody a dobrého jídla. Toto tradiční pečivo plněné mletým masem se peklo v mnoha českých domácnostech po generace. Nadýchané těsto a voňavá masová náplň jsou neodolatelná kombinace, můžete je ale naplnit také klobásou. Klobásníky jsou ideální nejen na velikonoční stůl, ale i jako skvělé občerstvení pro přátele. Pusťte se do pečení a oslavte svátky chutně a tradičně!

Tagy

Velikonoce

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 12 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Těsto:

  • 200 g hladká mouka
  • 300 g polohrubá mouka
  • 42 g čerstvé droždí (1 kostka)
  • 1 × lžička cukr krupice
  • 250 ml plnotučné mléko
  • 3 × vejce „M“ (pouze žloutky)
  • 2 × lžička sůl
  • 180 ml rostlinný olej
  • na vymazání vepřové sádlo

Náplň:

  • 1 kg mleté vepřové maso
  • 2 × vejce „M“ (pouze bílky)
  • 2 × lžíce majoránka
  • 5 × stroužek česnek
  • sůl
  • pepř
  • 8 × lžíce plnotučné mléko
  • 2 × lžíce sladká mletá paprika
  • 100 g strouhanka
  • na vymazání máslo
  • na potření máslo
  • na posypání mák celý

Orientační nutriční hodnoty

Energie

2 364 kJ / 565 kcal

Bílkoviny

23,00 g

Tuky

33,90 g

Vláknina

2,30 g

Sůl

1,80 g

Sacharidy

41,30 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

Těsto:

01.Z mléka, cukru a droždí připravíme nejprve kvásek. Necháme vzejít. Hladkou a polohrubou mouku promícháme v míse se solí, přidáme 3 žloutky, olej a vzešlý kvásek, vypracujeme hladké těsto a necháme v teple vykynout.

y, jak připravit nejlepší kynuté těsto, najdete v Kulinářské akademii Lidlu.

Náplň:

02.Po dobu, co nám bude těsto kynout, připravíme náplň. Mleté maso (nejvíce se hodí libový bůček) smícháme se dvěma bílky, majoránkou, utřeným česnekem, osolíme, opepříme, přilijeme mléko, okořeníme mletou paprikou, zahustíme strouhankou a pořádně zamícháme.

Klobásníky:

03.Vykynuté těsto vyválíme na pomoučněném vále, nakrájíme na čtverce, do nichž zabalíme kuličku masové směsi, a vytvoříme kulaté klobásníky. Ty naskládáme švem dolů do zapékací mísy vymazané máslem a necháme chvíli kynout. Vykynuté klobásníky potřeme rozpuštěným máslem, posypeme celým mákem a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 35 minut dozlatova.

: Doporučujeme podávat se zelným salátem.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo