Počet porcí
9 porcí
Doba přípravy
45 min.
Obtížnost
Začátečník
Linecké cukroví nebo vanilkové rohlíčky jsou už vánoční klasika, ale není nad to vyzkoušet i o něco méně tradiční vánoční moučník. Mezi ně se řadí i tyto vánoční stromečky podle receptu šéfkuchaře Romana Pauluse. Na jejich přípravu budete potřebovat pouze pláty listového těsta a pomazánku z lískových oříšků. Pak už stačí jen těsto s pomazánkou rozkrájet na tenké proužky a vytvarovat z nich efektní vánoční stromečky. Ozdobit je po upečení můžete například čokoládou nebo moučkovým cukrem.
Energie
1 489 kJ / 357 kcal
Bílkoviny
6,00 g
Tuky
20,90 g
Vláknina
2,00 g
Sůl
0,59 g
Sacharidy
34,70 g
Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.
01.Na pracovní plochu rozprostřeme jeden plát rozváleného listového těsta a pomocí lžíce na něj rovnoměrně až do stran rozetřeme lískooříškovou pomazánku v tenké vrstvě. Přiklopíme druhým plátem listového těsta a vložíme do lednice vychladit.
02.Těsto krájíme na délku. Nožem odřízneme první pruh široký tak, abychom z něj poté vykrájeli hvězdičky vykrajovátkem. Poté rozkrájíme zbylé těsto na asi 1 cm silné proužky. Proužky těsta postupně skládáme do tvaru stromečku, každý stromeček má 4-5 skladů, přičemž ten spodní je nejširší, poté napíchneme na špejli a pokládáme na plech vyložený pečicím papírem. Z širšího proužku vytvoříme vykrajovátkem hvězdičky a umístíme také na plech s pečicím papírem.
03.Stromečky i hvězdičky potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v troubě předehřáté na 210 °C dozlatova, asi 15 minut na program horkovzduch. Hvězdičky po upečení můžeme napíchnout na vrchol stromečku a poté celé stromečky posypeme moučkovým cukrem.
Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.
Pro hodnocení se musíte PŘIHLÁSIT