O tataráku a lososový tatarák
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
počet porcí

Počet porcí

4 porce

doba přípravy

Doba přípravy

30 min.

obtížnost

Obtížnost

Začátečník

Tatarský biftek je pochoutka, kterou si s chutí dopřává skoro celý svět! Šéfkuchař Roman Paulus proto natočil video, ve kterém představuje základní druhy tataráků i suroviny, které do nich patří. Hovězí tatarák se připravuje zejména ze svíčkové, ale například v Itálii přidávají kapary a v Belgii majonéza. Tatarák si ale můžete namíchat i ze zvěřiny, jehněčího masa anebo třeba z tvarůžků či dokonce z červené řepy. Na závěr si můžete zkusit i recept na tatarák z lososa s citronovou šťávou.

Tagy

Zpracování masa

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 4 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 400 g čerstvý losos
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř
  • 1,5 × lžíce kapary
  • 3 × lžíce pažitka + na ozdobu
  • 0,5 × citron (šťáva)
  • italský chléb na bruschetty
  • na ozdobu křepelčí vejce
  • na ozdobu výhonky ředkvičky a hořčice

Orientační nutriční hodnoty

Energie

883 kJ / 211 kcal

Bílkoviny

20,20 g

Tuky

13,10 g

Vláknina

0,20 g

Sůl

0,40 g

Sacharidy

0,80 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.Lososa zbavíme kůže a nakrájíme na velmi malé kostičky. Přidáme nadrobno nakrájenou pažitku, nasekané kapary, zakápneme citronovou šťávou, osolíme, opepříme, důkladně zamícháme a necháme asi 5 minut odstát. Poté případně ještě dochutíme a znovu zamícháme.

02.Podáváme na chlebu opečeném v pánvi s olivovým olejem ozdobené nasekanou pažitkou, vařeným křepelčím vejcem a výhonky.

Tatarák nepřipravujte předem, zpracovávají se syrové suroviny, proto by měly být vždy co nejčerstvější a připravované na minutku.

Kde se tatarák vzal 

03.Tatarák je původně pokrm z jemně mletého nebo naškrábaného syrového hovězího masa, který se tradičně podává s různými druhy koření a ingrediencí. Pochází z francouzské kuchyně a byl inspirován pokrmy z východní Evropy, kde se syrové maso jedlo již dříve. Dnes se maso také krájí na jemné kostičky.

Jaké známe tataráky a jak se podávají:

04.V různých zemích najdete obměny tohoto pokrmu. Například v Koreji se podává Yukhoe, což je tatarský biftek připravený z hovězího a ochucený sójovou omáčkou, sezamovým olejem a hruškou. V Itálii se setkáme s variantou doplněnou o kapary. V Belgii se přidává majonéza a podává se s hranolky smaženými na koňském nebo hovězím loji.

05.Kromě hovězího se dnes tatarák připravuje i z jiných druhů mas. A nejen mas! Vyzkoušejte i některou z alternativ:

Někdy se do tataráku přidává žloutek. Pokud nechcete konzumovat syrový žloutek, můžete ho nahradit olejem, nejlépe olivovým. Tuňákový tatarák chutná skvěle také se sezamovým olejem, do tataráku z mušlí svatého Jakuba přidejte ořechový olej – z lískových nebo vlašských ořechů.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo