Počet porcí
4 porce
Doba přípravy
30 min.
Obtížnost
Začátečník
Tatarský biftek je pochoutka, kterou si s chutí dopřává skoro celý svět! Šéfkuchař Roman Paulus proto natočil video, ve kterém představuje základní druhy tataráků i suroviny, které do nich patří. Hovězí tatarák se připravuje zejména ze svíčkové, ale například v Itálii přidávají kapary a v Belgii majonéza. Tatarák si ale můžete namíchat i ze zvěřiny, jehněčího masa anebo třeba z tvarůžků či dokonce z červené řepy. Na závěr si můžete zkusit i recept na tatarák z lososa s citronovou šťávou.
Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.
Energie
883 kJ / 211 kcal
Bílkoviny
20,20 g
Tuky
13,10 g
Vláknina
0,20 g
Sůl
0,40 g
Sacharidy
0,80 g
Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.
01.Lososa zbavíme kůže a nakrájíme na velmi malé kostičky. Přidáme nadrobno nakrájenou pažitku, nasekané kapary, zakápneme citronovou šťávou, osolíme, opepříme, důkladně zamícháme a necháme asi 5 minut odstát. Poté případně ještě dochutíme a znovu zamícháme.
02.Podáváme na chlebu opečeném v pánvi s olivovým olejem ozdobené nasekanou pažitkou, vařeným křepelčím vejcem a výhonky.
Tatarák nepřipravujte předem, zpracovávají se syrové suroviny, proto by měly být vždy co nejčerstvější a připravované na minutku.
03.Tatarák je původně pokrm z jemně mletého nebo naškrábaného syrového hovězího masa, který se tradičně podává s různými druhy koření a ingrediencí. Pochází z francouzské kuchyně a byl inspirován pokrmy z východní Evropy, kde se syrové maso jedlo již dříve. Dnes se maso také krájí na jemné kostičky.
04.V různých zemích najdete obměny tohoto pokrmu. Například v Koreji se podává Yukhoe, což je tatarský biftek připravený z hovězího a ochucený sójovou omáčkou, sezamovým olejem a hruškou. V Itálii se setkáme s variantou doplněnou o kapary. V Belgii se přidává majonéza a podává se s hranolky smaženými na koňském nebo hovězím loji.
05.Kromě hovězího se dnes tatarák připravuje i z jiných druhů mas. A nejen mas! Vyzkoušejte i některou z alternativ:
Někdy se do tataráku přidává žloutek. Pokud nechcete konzumovat syrový žloutek, můžete ho nahradit olejem, nejlépe olivovým. Tuňákový tatarák chutná skvěle také se sezamovým olejem, do tataráku z mušlí svatého Jakuba přidejte ořechový olej – z lískových nebo vlašských ořechů.
Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.
Pro hodnocení se musíte PŘIHLÁSIT